CIORNEI: Motiunea "Scaunul lui Geoana"

CIORNEI: Motiunea "Scaunul lui Geoana"

Florin Ciornei: "Prin daramarea lui Tariceanu, Geoana cauta sa recastige sprijinul baronilor PSD, nemultumiti ca relatia cu PNL nu le-a adus niciun profit".

Incoltit in partid din toate directiile, Mircea Geoana cauta o solutie disperata.

Decizia PSD de a demola guvernul Tariceanu, pe care tot el l-a instalat si pentru care a girat timp de 5 luni, pare lipsita de orice logica. Cu atat mai irationala pare si datorita faptului ca discutia despre schimbarea guvernului a mai fost deschisa de PSD si in urma cu doua luni. La acea vreme entuziasmul de a-l matura pe Tariceanu a pierit la negocierile cu Traian Basescu. Acesta refuzase sa garanteze pentru un guvern PSD, oferind in schimb alegeri anticipate. Teama PSD-istilor de anticipate i-a facut sa-l prefere pe Tariceanu, optand pentru mentinerea status quo-ului.

Brusc, Mircea Geoana pare cuprins de curaj. Chiar cu riscul de „a-i face jocul lui Basescu” si de a ajunge la anticipate, Geoana este gata sa-l sacrifice pe Tariceanu. PSD este intr-adevar suparat pe premierul liberal. Si nu este vorba doar de frustrarea fireasca, cum ca PNL se lauda cu succesul maririi pensiilor - proiect conceput si promovat de PSD.

In spatele hotararii lui Geoana de a rupe intelegerea tacita cu liberalii stau, de fapt, presiunile imense venite din esaloanele secunde ale PSD. Mai precis, din partea baronilor locali infuriati ca liberalii i-au omis de la impartirea „cascavalului”. Iar cu baronii nu te pui. Cu Nastase si Oprescu pandind la cotitura, cu grupul de la Cluj deceptionat de propriul lor „produs”, scaunul lui Geoana a devenit extrem de fragil. In acest context singurul sau sprijin poate veni din partea liderilor de filiale.

Cu acestia nu tratezi insa principii. Baronii sunt personaje profund materialiste care negociaza fonduri si au nevoie de functii care ofera accesul la fonduri. Iar cele mai bune pozitii sunt cele din guvern. Calculul lor e simplu: daramarea cabinetului Tariceanu va conduce la intrarea PSD la guvernare, formand o majoritate cu UDMR si PNL. Acest obiectiv nu este insa foarte usor de atins.

Geoana se poate astepta ca Basescu sa nu nominalizeze un premier de la PSD, investind in schimb un guvern minoritar PD. PSD poate sa-l refuze. Pe al doilea nu va putea sa-l mai respinga decat daca accepta sa intre in procedura alegerilor anticipate. Atunci PSD va trebui sa cumpaneasca foarte atent daca va deveni girantul unui guvern democrat sau va intra in campanie. Daca gireaza un guvern democrat care nu-i promite nimic, PSD se va afla in aceeasi situatie ca acum. PSD nu va fi nici la putere, nici in opozitie.

In plus, PD va avea in mana, pe langa distribuirea fondurilor, si organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. Nu va trebui sa treaca doua luni pentru ca schimbarea lui Tariceanu sa fie regretata tot asa cum acum este regretata ruperea Aliantei D.A. si excluderea PD din guvern.

Pentru a schimba cu adevarat situatia, PSD va trebui sa aleaga varianta alegerilor. Aceasta este insa ultima carte pe care o poate juca Geoana.

Si daca in urma alegerilor PSD nu va ajunge la guvernare intr-o formula care sa multumeasca majoritatea partidului, Geoana se poate considera demis.

Ne puteți urmări și pe Google News