BNR, focusata pe rata dobanzilor

BNR, focusata pe rata dobanzilor

Consolidare. Banca Nationala a Romaniei (BNR) se concentreaza asupra "consolidarii" ratelor dobanzilor si a situatiei pe piata monetara, intrucat inflatia si planurile guvernului pentru deficitul bugetar se afla sub control, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru Reuters.

El a promis insa ca „va actiona in vederea calmarii starii de euforie legate de cheltuielile guvernamentale” inainte de alegerile generale din anul 2008 si a avertizat ca riscurile asupra perspectivelor pentru inflatie sporesc in urma presiunilor salariale si a politicii fiscale.

„Deocamdata suntem orientati catre consolidare in ceea ce priveste ratele dobanzilor, pietele monetare, mecanismele de transmitere a politicilor si credibilitatea”, a afirmat Isarescu. 

Respingand criticile din partea Fondului Monetar International (FMI), care este de parere ca Romania are nevoie de costuri de creditare mai mari pentru a mentine inflatia la un nivel scazut si pentru a evita „o aterizare dura” a economiei, Isarescu a afirmat ca ratele reale ale dobanzilor au crescut in ultimul an.

Ne puteți urmări și pe Google News