Biodiesel facut in casa

Biodiesel facut in casa

Dincolo de efectele ecologice ale consumului de biodiesel, se pare ca reducerea costurilor devine argumentul cel mai puternic.

Dincolo de efectele ecologice ale consumului de biodiesel, se pare ca reducerea costurilor devine argumentul cel mai puternic. Compania Ecotec Resources Ltd din Marea Britanie comercializeaza tot mai multe instalatii de procesare a biodieselului in propriile locuinte.

Faptul ca acestea sunt ieftine si reduc emisiile de dioxid de carbon ale motorului masinii cu 60a poate determina un boom pe piata instalatiilor de producere a combustibilului ecologic. Site-ul tehnologic gizmodo.com mai spune ca firma britanica ofera si asistenta pentru instalarea aparatelor, contra sumei de 30 de lire sterline zilnic.

Ceea ce sta in spatele producerii echipamentelor pentru consumul individual este decizia guvernului britanic de a nu taxa producerea biocombustibilului pana la 2.500 litri anual, destinati uzului personal. Daca posesorii de masini si-ar achizitiona astfel de instalatii si-ar reduce cheltuielile cu combustibilul la jumatate, spun specialistii britanici.

Cea mai ieftina instalatie este Etruk 50, care costa aproximativ 900 de lire (aproximativ 4.220 lei) si are o capacitate de 40 de litri. Cea mai mare instalatie de acest tip este Etruk 200A, care are o capacitate de 1.000 de litri si costa 2.095 de lire.

La noi, doar industrial

Procesoarele biodiesel sunt instalatii care utilizeaza grasimi vegetale pentru producerea de motorina bio. Mangus, unul dintre furnizorii de echipamente de energie alternativa, aduce din tarile nordice in Romania instalatii pentru producerea energiei „verzi”.

Sistemele pe care le prezinta au un cost total de productie (energie folosita, intretinere si forta de munca) de 20  de eurocenti pe litru la instalatiile de capacitate mica si 13 eurocenti pentru un litru la cele medii. Insa, cel mai mic procesor are o capacitate de 1.000 de litri/zi, iar cel mai mare de 32.000 litri.

Ne puteți urmări și pe Google News