Cresterea pensiilor, garantata de ministrul muncii doar pentru 2008

Cresterea pensiilor, garantata  de ministrul muncii doar pentru 2008

Paul Pacuraru spune ca pensionarii vor primi mai multi bani de anul viitor, insa din 2009 va fi treaba urmatorului guvern sa gaseasca resursele financiare.

Pensionarii din Romania au promisiunea ministrului muncii ca veniturile lor vor creste de la 1 ianuarie 2008.

Tot de anul viitor, femeile ar putea ajunge sa cotizeze un numar egal de ani cu barbatii. Paul Pacuraru aduce si vesti proaste: el spune ca nu va avea bani pentru decontarea biletelor CFR nefolosite.

„Evenimentul zilei”: Cum vor creste pensiile romanilor in urmatorii doi ani? Paul Pacuraru: In acest an sunt 1.638.000 de pensionari care vor beneficia de ordonanta de recalculare a pensiilor. Indemnizatiile lor vor creste, in medie, cu 30 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 1 septembrie va avea loc majorarea pensiilor, respectiv a punctului de pensie cu 5a, de la 396 la 416 lei. Tot de la 1 septembrie se dubleaza pensiile agricole. De aceasta crestere vor beneficia 930.000 de agricultori.

Acestea sunt cresterile prognozate pentru 2007. Ce se va intampla din 2008? La 1 ianuarie 2008, valoarea punctului de pensie va ajunge la 568 de lei. Pentru aceasta majorare trebuie sa avem la bugetul asigurarilor sociale un supliment de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

O intrebare rostita des: care sunt sursele de finantare? Noi am demonstrat in nenumarate randuri sursele cresterii.

Ele tin in primul rand de extinderea bazei de impozitare pentru stimulente si prime, de ridicarea plafonului de cinci salarii medii brute si de o serie intreaga de alte modificari legislative, care aduc in sfera contributiilor sociale zone necontributive astazi.

Tine in egala masura si de imbunatatirea colectarilor la bugetul de asigurari sociale, care a fost de multe ori vaduvit de o colectare corecta.

Din ce motive? Sunt patru mari cai pe care bugetul de asigurari sociale a avut mereu de suferit. Prima si ce mai importanta au fost creantele neincasate, care de-a lungul timpului au ajuns la peste 100 de mii de miliarde de lei vechi.

Asta inseamna ca diversii agenti rau-platnici din Romania nu si-au onorat platile. Nu inseamna ca banii astia se pot recupera. O alta cale pe care am avut de pierdut a fost colectarea, din 2003, momentul in care a fost preluata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Daca in acea perioada eram pe un trend favorabil, care ducea la un excedent, din momentul in care mi-a preluat ANAF-ul colectarile, pentru ca avea prioritate pe alte bugete, au inceput deficitele.

Sunt bani pe care nu ii recuperati. Daca in privinta creantelor este adevarat, in ceea ce priveste ANAF-ul, eu pot sa imbunatatesc situatia. Am convenit cu Ministerul de Finante, si am deja un fel de acord cu ANAF-ul, sa inceapa sa imbunatateasca colectarea si la bugetul de asigurari sociale.

60% dintre contributorii din Romania platesc integral, si atunci cu ei nu mai am o problema. Dar restul de 40%, din diverse motive, nu platesc integral. Si atunci ANAF-ul ce face, stinge celelalte bugete la TVA, la CAS, si apoi ajunge la bugetul de asigurari sociale. Deci, daca mai au bani.

Dar asta nu va va aduce cele 2,5 miliarde de euro necesare...Mai exista cateva lucruri care trebuie spuse. Peste 300.000 de salariati din Romania, desi au pensii, si nu dintre cele mai mici, nu au contributii.

Este vorba despre armata, ordine publica, administratie, SRI, SPP si asa mai departe. Trebuie vazut de ce au printre cele mai mari pensii, dar zero la contributii. Suma din aceasta zona s-ar apropia de 400 de milioane de euro pe an, daca am incasa-o.

Concret, pe ce bani va bazati? Pentru majorarea din 2008 am un necesar de 7.775 de milioane de lei. Prima sursa este egalizarea bazei de impunere a contributiilor, care imi aduce 1.919 milioane de lei.

A doua sursa este anularea plafonului de cinci salarii medii brute, care ma ajuta cu inca 382 de milioane de lei, iar a treia este cresterea salariului si a numarului de salariati, a gradului de colectare, care inseamna 4.950 de milioane de lei. Pentru 2008 imi asigur aproape integral nevoia de resurse, pentru a nu ajunge sa ma imprumut la bugetul de stat.

Majorarea se va face cu siguranta din 2008? Fara discutii, guvernul isi asuma raspunderea. S-a facut o mare poveste ca e an electoral. Pana la alegeri pensionarii uita bine mersi de aceasta majorare.

Ce se va intampla din 2009, ce va face viitorul guvern? Viitorul guvern va avea de decis daca are ca prioritate acest subiect. Si noi puteam sa spunem ca nu e prioritara aceasta problema, am fi putut spune ca e prioritar sa cumparam niste avioane personale.

Asta inseamna ca exista riscul ca majorarea de la 1 ianuarie 2008 sa nu se mai acorde si in 2009? Nu, acesta va fi un drept castigat si nu se mai comenteaza. In 2009, insa, vine o alta majorare, de la 37,5% la 45%.

Atunci, guvernul ar putea sa spuna ca nu il mai intereseaza sa majoreze pensiile. Dar eu, pe mandatul meu, am aceasta bucurie - in afara de complimentele domnului Basescu - ca pensiile s-au majorat.

CV

Paul Pacuraru Data si locul nasterii: 4 octombrie 1950, Ramnicu-Valcea.

Studii si specializare: 1975 - Universitatea Bucuresti - Licentiat al Facultatii de Sociologie; 1981 - Academia de Studii Economice - Licentiat al Facultatii de Economie Industriala.

Activitatea profesionala:

1975 - 1990 - sef birou invatamant, sef birou retribuire la Centrala Industriala Navala-Galati; 1990 - 1996 - director general SC Eurocom SA; 1996 - 2000 - senator PNL pe listele CDR; 2000 - prezent - senator PNL pe listele ADA.

Functii intr-un partid politic:

1989 decembrie - fondator PNL; 1990 - 1997 - presedintele filialei judetene PNL Galati; 2002 - 2004 - vicepresedinte PNL.

Drepturile pensionarilor

Batranii ar putea ramane fara subventiile de caldura si cu biletele CFR nedecontate

Exista ingrijorarea ca, dupa cresterea pensiilor, batranii nu vor mai beneficia de medicamente compensate, de subventii pentru incalzire. Nu are nicio legatura nivelul pensiilor sau cel al salariilor cu compensatele. Pensionarii au dreptul la compensate, indiferent ce indemnizatie au, fie ca este de un milion sau de 100 de milioane.

Este posibil sa apara niste influente la ajutoarele de incalzire, care sunt calculate in functie de venitul minim garantat. Actualmente, se considera ca o persoana care nu are un venit de 96 de lei pe luna nu are mijloace suficiente sa traiasca timp de o luna. Atunci, statul ii da restul pana la 96 de lei de persoana.

Deci este posibil ca, prin cresterea semnificativa a veniturilor, sa nu te incadrezi in clasa de venit in care statul era obligat sa-ti dea venitul minim garantat. Aceeasi poveste este si cu ajutorul de incalzire.

Nu se pune problema ca nu-l mai primeste, dar este posibil sa intre in alta clasa. Este posibil ca aceia care vor beneficia de pensii majorate sa schimbe clasa in care se incadreaza. Statul nu s-a transformat peste noapte intr-un stat al generozitatii absolute.

De ce nu ati mers pe o crestere mai mare a pensiilor mai mici? Populism. Pensia din Romania, pentru vechime completa si stagiu complet, este undeva intre 5 si 15 milioane de lei vechi. Sa pui numai intr-o parte ar insemna ca arunci in aer legea, ai motiva nemunca.

E ca si cum ai spune, „domnule, nu mai munciti, ca vine statul si va da”. De ce sa penalizezi un doctor, un arhitect, pe cineva care a muncit toata viata si care a avut un salariu mai mare!?

Ridicarea plafonului de impozitare nu va insemna tot o penalizare? Nu, pentru ca iti ia mai multi bani, dar iti da si mai multe puncte. Pentru cei cu salarii foarte mari nu va mai exista plafon de puncte. Cate iau atatea vor primi.

Un alt drept castigat de pensionari este decontarea biletelor de calatorie. Cand se va acorda acesta?Decontarea biletelor de calatorie este intr-adevar un drept acordat pensionarilor prin lege. Acesta este in vigoare, dar nu a avut suport financiar.

Cam o treime dintre pensionari se folosesc de biletele acestea de calatorie. Nu ar fi un cost foarte mare pentru stat, ele trebuie decontate daca se insista pe asta, dar de la 1 ianuarie 2008, nu sunt bani pentru aceasta. 

Femeile vor munci mai multi ani

Dar varsta de pensionare pentru femei se va modifica? Exista o directiva europeana pentru egalizarea conditiilor de pensionare pentru femei si barbati. Trebuie sa egalizam stagiul de cotizare, sa ajungem la o medie intre 30 si 35. Probabil va fi undeva la 32 sau 33.

Trebuie sa modificam acest lucru si pentru pensiile ocupationale, respectiv ale magistratilor, ale celor care lucreaza in ordinea publica, administratie, interne, politie, diplomatie, a functionarilor parlamentari si a parlamentarilor.

Cum se va face extinderea bazei de impozitare? Sa va dau un exemplu. Lumea din minister are un salariu pe care nu ar sta nimeni. Din aceasta cauza s-au completat salariile cu stimulente si prime, pe care le primesc salariatii o data, de doua sau chiar de trei ori. Acestea vor fi impozitate.

Cum veti creste numarul de angajati? Exista un deficit foarte mare de forta de munca si se pune problema de unde aduci, cum compensezi. In Romania sunt trei mari bazine: universitatile si scolile, desi nu sunt foarte bine legate de piata muncii; oamenii din mediul rural, pe care trebuie sa-i motivezi sa vina la munca.

A treia varianta apare din aparatul bugetar si institutional, care este extrem de extins. Va trebui sa ne gandim sa facem o blocare si in sensul reducerii cheltuielilor publice, o optimizare de personal.