Bye, bye, Tony

Bye, bye, Tony

Pe 27 iunie,Tony Blair va parasi resedinta din Downin Street 10.

Liderul incontestabilal laburistilor pleaca cu doi ani inainte de a-si termina mandatul.

In urma cu zece ani, el devenea cel mai tanar prim-ministru al Marii Britanii din ultimele doua secole. Razboiul din Irak l-a invins, determinandu-l sa plece inainte de sfarsitul mandatului.

Tony Blair s-a instalat in fotoliul de prim-ministru in 1997 si, cu o exuberanta tinereasca, si-a propus sa reorganizeze tara si politica. A preferat sa ia decizii bazandu-se pe sfaturile putinilor consilieri pe care i-a avut, alegere ce i-a adus reprosuri pentu stilul autoritar de conducere pe care l-a propus britanicilor.

O decizie controversata

Popularitatea si realizarile atat in plan intern, cat si extern ale Marii Britanii aveau sa fie umbrite de razboiului din Irak. Decizia lui Blair de a-l sprijini pe Bush in invazia Golfului a dus, in final, la ruinarea carierei sale, dar si la o presiune din partea Partidului Laburist, din care face parte, sa paraseasca biroul mai repede decat spera.

Apropierea de George W. Bush a fost considerata exagerata de o buna parte a opiniei publice, iar Blair - acuzat de slugarnicie fata de americani.

A venit la putere hotarat sa combine conservatorismul din era Thatcher si o politica de stanga bazata pe reforma educatiei, economiei si sanatatii.

In 2001 a obtinut un nou mandat, iar in 2005, partidul lui a castigat din nou, cu toate ca gradul sau de popularitate s-a aflat la cel mai redus nivel pe care l-a inregistrat vreodata un premier.

In mai putin de un an si-a atras critici constante din partea laburistilor si a inceput sa se gandeasca la posibilitatea de a-i ceda postul sau lui Gordon Brown, ministrul de finante.

De asemenea, rezultatul slab obtinut de Partidul Laburist in alegerile locale si regionale de luna trecuta a contribuit la decizia de a-si anunta demisia. Interventia militara din Irak nu a fost singura in care Blair a implicat Marea Britanie.

In martie 1999, tara a participat la interventia NATO in Serbia. Doi ani mai tarziu, sprijinindu-i pe americani, sub egida Aliantei Nord-Atlantice, britanicii au intervenit impotriva talibanilor din Afganistan.

Succesul inregistrat in Kosovo l-a convins pe premier sa acorde sprijin americanilor si sa lupte impotriva terorismului, despre care spunea intr-un eseu publicat in saptamanalul „The Economist”: „Ma tem de lume si in special de opinia celor din Vest, care se indreapta periculos spre o directie gresita privind aceasta amenintare. Daca a existat o greseala dupa atacurile de la 11 septembrie, a fost ca nu s-a realizat ca radacinile terorismului sunt adanci si universale”.

De asemenea, Blair este constient ca opinia publica din Occident doreste retragerea trupelor din Irak. Cu toate acestea, el considera ca lupta impotriva terorismului poate avea succes.

Numai ca aceasta politica pe care a promovat-o a avut repercusiuni asupra Marii Britanii, prin atentatele din 7 iulie 2005 de la Londra, cand o serie de explozii au lovit sistemul de transport al metropolei.

Peste 700 de persoane au fost ranite, iar 40 au murit. Incidentul a fost revendicat de gruparea terorista al-Qaida. Blair a descris atacurile drept barbare: „Determinarea noastra de a ne apara valorile si stilul de viata este mai mare ca determinarea lor de a cauza moarte si distrugere unor oameni nevinovati, in dorinta de a impune extremismul in lume”, a declarat el.

Jucator, nu spectator

In urma cu o luna, premierul britanic a propus acordarea unor prerogative extinse politiei, care in numele luptei impotriva terorismului ar putea oriunde opri si chestiona persoane. Formularea a fost insa criticata de organizatiile pentru drepturile omului.

In ultimii zece ani, economia britanica a inregistrat cea mai mare crestere de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, eclipsand Franta, a patra putere economica din lume.

Blair a creat locuri de munca si se poate lauda cu un numar mare de angajari. Rata somajului a scazut. A reusit sa obtina independenta Bancii Angliei, iar Marea Britanie se poate lauda cu un comert liber si de succes. Blair este insa criticat de opozitie pentru taxele mari pe care guvernul sau le-a impus.

In ultimul sau turneu in Africa, Blair l-a vizitat pe liderul libian Moammar Gaddafi, cu care a convenit ca Libia sa cumpere rachete si sisteme britanice de aparare antiaeriana, in politica „petrol contra arme”.

Intelegerea dintre cei doi este considerata cea mai mare tranzactie dintre cele doua state din ultimii ani, dupa ridicarea embargoului ONU asupra Libiei. Decizia lui a fost aspru criticata de opozitia conservatoare.

Bun comunicator. „Tony Blair a adus Marea Britanie de pe margine in centrul Uniunii Europene. El a facut acest lucru prin dialog, nu prin folosirea dreptului de veto.

Nu a reusit insa sa schimbe atitudinea regatului fata de chestiunile cele mai importante ale agendei europene. Ceea ce vreau sa spun este ca dezbaterea cu privire la Europa inca nu a castigat in Marea Britanie” - Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Realizat profesional. „Blair este politicianul cel mai implinit al generatiei sale. El nu poate fi judecat mai dur decat este judecat acum in Marea Britanie” - Philip Stephens, „Financial Times”.

Puternic. „Blair si-a indeplinit sarcina de om de stat la cel mai inalt nivel, guvernand in general asa cum si-a propus si parasind puterea atunci cand si-a propus” - „The Times”.

Politician abil. „Cand Tony Blair iti spune ceva - cum spunem noi in Texas, poti sa il duci la banca. Este o figura politica capabila sa gandeasca peste orizont. Este un ganditor pe termen lung si o persoana remarcabila. Il consider un prieten bun” - George W. Bush, presedintele SUA.

Apreciat. „Realizarile lui Tony Blair sunt unice, fara precedent si de durata. Orice vom reusi in viitor, acest lucru se va datora faptului ca ne sprijinim pe realizarile lui.” - Gordon Brown, ministrul de finante britanic.

Controversat. „Tony Blair va ramane in istorie ca un lider de partid de succes, dar nu ca un bun prim-ministru” - David Cameron, lider conservator; „Tony Blair este unul dintre cei mai straluciti premieri din istorie” - Jack Straw, ministrul care raspunde de relatiile cu parlamentul.

Politica

In mijlocul Europei Unite Una dintre prioritatile lui Tony Blair a fost cooperarea transatlantica pe care premierul o considera vitala pentru viitorul tarii. Este cunoscuta sustinerea acordata Romaniei in ceea ce priveste aderarea la NATO.

Efortul de a se apropia de Europa este recunoscut si de Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene. Totusi, Barroso critica atitudinea Marii Britanii fata de problemele importante ale agendei europene.

Blair a dorit adoptarea monedei unice, pe care o considera decisiva pentru ca Regatul Unit sa se afle in „inima Europei”. Brown nu a fost convins de argumentele premierului si a preluat controlul acestui proces, amanand renuntarea la lira sterlina.

Reforma in institutii Tony Blair respinge adoptarea unei Constitutii Europene, insa impreuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy a propus un nou tratat european, care se concentreaza asupra reformei in institutiile europene.

Cei doi doresc ca acordul sa fie ratificat de parlamente fara a se mai cere acordul populatiei. De asemenea, „Financial Times” sustine ca Sarkozy l-a propus pe Blair in postul de presedinte al Uniunii Europene, pozitie nou creata dupa adoptarea noului tratat al Uniunii, in fond o Constitutie europeana.

Control in Irlanda de Nord, ajutor pentru Africa

Irlanda de Nord a reprezentat un punct sensibil al politicii promovate de Blair. Dupa semnarea acordului de pace dintre protestantii si catolicii din Irlanda de Nord, patru ani mai tarziu Londra a preluat din nou controlul regiunii.

Blair s-a implicat in lupta impotriva saraciei din Africa si acorda, impreuna cu Statele Unite, ajutoare pentru cele mai sarace 18 tari din lume prin stergerea datoriilor acestora, majoritatea din Africa.

De asemenea, sustine lupta impotriva poluarii prin reducerea emisiilor de carbon. Considera acest lucru, potrivit publicatiei „The Economist”, „atributele unei atitudini, a unei responsabilitati catre altii, o acceptare a faptului ca politica internationala nu trebuie sa fie doar un joc de interese, ci o convingere pe care o sustinem si pentru care toti luptam”.

In politica interna, a introdus salariul minim, a realizat reforme in domeniul sanatatii si al educatiei si a acordat drepturi pentru homosexuali.

Scandaluri si acuzatii

De-a lungul carierei sale, premierul britanic a fost implicat intr-o serie de scandaluri, in primul - exclus chiar de partidul din care face parte. Blair a fost acuzat ca a oferit favoruri in schimbul unor donatii de la Bernie Ecclestone, magnatul Formulei 1.

In ultimii doi ani a fost chestionat in scandalul privind finantarea Partidului Laburist, acuzat ca ar acorda titluri principalilor finantatori. Dupa parasirea scaunului de prim-ministru, Tony Blair va fi ambasador pentru Africa si Orientul Mijlociu, conform cotidianului „The Daily Telegraph”.

Numele sau a fost vehiculat insa si pentru presedintia Bancii Mondiale, cat despre cea a Uniunii Europene, actualul premier afirma ca nu este interesat.

PORTRET PE SCURT

Bun comunicator. „Tony Blair a adus Marea Britanie de pe margine in centrul Uniunii Europene. El a facut acest lucru prin dialog, nu prin folosirea dreptului de veto.

Nu a reusit insa sa schimbe atitudinea regatului fata de chestiunile cele mai importante ale agendei europene. Ceea ce vreau sa spun este ca dezbaterea cu privire la Europa inca nu a castigat in Marea Britanie” - Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Realizat profesional. „Blair este politicianul cel mai implinit al generatiei sale. El nu poate fi judecat mai dur decat este judecat acum in Marea Britanie” - Philip Stephens, „Financial Times”.

Puternic. „Blair si-a indeplinit sarcina de om de stat la cel mai inalt nivel, guvernand in general asa cum si-a propus si parasind puterea atunci cand si-a propus” - „The Times”.

Politician abil. „Cand Tony Blair iti spune ceva - cum spunem noi in Texas, poti sa il duci la banca. Este o figura politica capabila sa gandeasca peste orizont. Este un ganditor pe termen lung si o persoana remarcabila. Il consider un prieten bun” - George W. Bush, presedintele SUA.

Apreciat. „Realizarile lui Tony Blair sunt unice, fara precedent si de durata. Orice vom reusi in viitor, acest lucru se va datora faptului ca ne sprijinim pe realizarile lui.” - Gordon Brown, ministrul de finante britanic.

Controversat. „Tony Blair va ramane in istorie ca un lider de partid de succes, dar nu ca un bun prim-ministru” - David Cameron, lider conservator; „Tony Blair este unul dintre cei mai straluciti premieri din istorie” - Jack Straw, ministrul care raspunde de relatiile cu parlamentul.

BIOGRAFIE

Viata de politician > S-a nascut pe 6 mai 1953.

> A absolvit Fettes College, apoi a studiat la Universitatea Oxford.

> Este casatorit cu Cherie Boorh (fiica actorului Tony Booth), cu care are patru copii.

> 1976 - devine avocat specializat in acorduri comerciale si legislatia muncii.

> 1983 - prim-ministru din umbra al Partidului Laburist.

> 1984-1987 - ministru de comert si industrie din umbra.

> 1994-1997 - lider de opozitie.

> Din 1997 - prim-ministru.

Ne puteți urmări și pe Google News