60.000 de euro pentru 17 luni pe Marte

60.000 de euro pentru 17 luni pe Marte

Agentia Spatiala Europeana (ESA) cauta voluntari pentru o simulare de calatorie spre Marte, in care un "echipaj" alcatuit din sase persoane va petrece 17 luni izolat intr-o incinta inchisa, relateaza BBC.

Cei sase „astronauti” vor trai si vor lucra intr-o serie de module interconectate, existente intr-un centru de cercetare din Moscova. Odata ce sasurile vor fi inchise, singurul mijloc de comunicare al echipajului cu lumea exterioara va fi o legatura radio cu „Pamantul”, transmisiunile fiind intarziate cu cateva minute, ca in realitate.

Per total, ESA are nevoie de 12 voluntari europeni, in varsta de 25-50 de ani, sanatosi, motivati si de maximum 1,85 inaltime. Fumatorii sau cei care sufera de alte dependente (droguri, alcool) vor fi respinsi.

Cei selectionati vor fi remunerati cu 120 de euro pe zi, adica 60.000 de euro pentru intreaga durata a experimentului. Experimentul va debuta in primavara anului viitor. Pana acum s-au inscris 150 de candidati, din care numai 19 femei. Amanunte la adresa: http://www.esa.int/esaCP/SEMYNY6DWZE_index_0.html

Studiu de grup

Desi poate parea ca seamana cu „Big Brother”, ESA nu are intentia de a televiza aceasta experienta. „Nava spatiala” modulara are un volum total de 550 metri cubi, echivalentul a noua containere de camion.

Complexul a fost instalat in incinta Institutului Rus pentru Probleme Biomedicale din Moscova. ESA urmareste sa afle mai multe informatii despre comportamentul uman in misiuni de durata, precum si dinamica grupului de „astronauti”.

Cu exceptia imponderabilitatii si a radiatiei cosmice, echipajul se va confrunta cu exact aceleasi probleme la care s-ar astepta in cursul unui voiaj catre Planeta Rosie: aglomeratie, volum de munca urias, absenta intimitatii si limitarea resurselor disponibile.

Simulare dus-intors

Voluntarii vor fi pusi sa treaca printr-o serie de scenarii, cum ar fi simularea lansarii, calatoria dus de aproximativ 250 de zile, o excursie pe suprafata martiana si drumul de intoarcere.

Perioada de 500 de zile pe care se va intinde experimentul este aproape de minimul estimat pentru o calatorie dus-intors pe Marte. „Astronautii” vor mai fi nevoiti sa se descurce si in conditii de urgente simulate sau poate chiar reale.

Desi ESA sustine ca nu vrea sa puna in pericol viata nimanui, persoanele responsabile cu experimentul au subliniat ca vor avea nevoie de motive foarte convingatoare pentru a permite vreunui voluntar sa paraseasca „nava”.

Ne puteți urmări și pe Google News