Nicolas Sarkozy, cherchelit?

Nicolas Sarkozy, cherchelit?

Presedintele Frantei a devenit subiect de glume, dupa ce a aparut in fata jurnalistilor intr-o stare de "oboseala avansata". VIDEO.

Dupa o intalnire pe care a avut-o in timpul summitului G8 cu presedintele rus Vladimir Putin, noul locatar de la Elysee a aparut la o conferinta de presa mult prea bine dispus, prilej cu care s-a vehiculat ideea ca bause votca si nu apa.

Imaginile au fost prezentate de televiziunea belgiana RTBF si preluate de site-ul Youtube.

Primeste majoritatea ceruta Socialistii asteapta salvarea in turul doi. Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), partidul de dreapta al presedintelui Nicolas Sarkozy, a castigat cele mai multe voturi in primul tur al alegerilor legislative desfasurat duminica, si are toate sansele sa obtina o majoritate larga in parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Valul albastru”, expresie inspirata de culoarea de campanie a UMP, a spulberat opozitia. Partidul Socialist ar putea sa piarda jumatate din numarul actual de mandate, iar gruparea lui Jean-Marie Le Pen are putine sanse sa treaca pragul de 5%, necesar accederii in Adunarea Nationala.

Victoria dreptei a fost anticipata de comentatori si de sondajele de opinie, care au apreciat ca presedintele Sarkozy a reusit sa convinga majoritatea populatiei sa-i sustina agenda reformista propusa.

Vremuri grele pentru stanga

Rezultatele finale arata ca UMP a castigat 39,54% din voturi si ca ar putea obtine, alaturi de aliatii sai centristi, intre 383 si 501 dintre cele 577 de posturi in parlament dupa cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc la 17 iunie.

Asta in conditiile in care partidul lui Sarkozy are acum 359 de deputati, spre deosebire de cei 149 ai socialistilor.  Acestia din urma au obtinut doar 24,76% din voturi si vor detine, impreuna cu aliatii lor, intre 60 si 170 de posturi.

„Ceva este in neregula” a declarat, dupa scrutin, Segolene Royal, candidata socialistilor la alegerile prezidentiale, care a apreciat ca electoratul anti-Sarkozy s-a resemnat cu infrangerea.

Ingrijorarea lui Royal este de altfel intemeiata. Publicatia conservatoare „Le Figaro” scria ieri ca victoria dreptei nu are precedent in cea de-a cincea republica franceza.

Liderii socialisti au cerut electoratului, indiferent de orientare, sa vina duminica viitoare in numar mare spre a vota pentru principalul partid de opozitie. Totul pentru limitarea victoriei UMP.

Scrutinul de duminica a fost marcat de un absenteism-record, de circa 40a, spre deosebire de rata prezentei la vot inregistrata la alegerile prezidentiale.

Le Pen, partid de familie

Rezultatele arata ca partidul de extrema dreapta al lui Jean-Marie Le Pen a inregistrat la randul sau, un rezultat foarte slab, cel mai slab la un scrutin legislativ de la debutul sau pe scena politica in anii ‘80.

Frontul National (FN) a obtinut in jur de 4,3% din voturi, fata de cele 11,34%, cat obtinuse in 2002. Singurul deputat cu o oarecare sansa de a accede in parlament este Marine Le Pen, vicepresedinta FN si fiica liderului. Jean-Marie Le Pen a apreciat insa ca partidul sau nu va ajunge in Adunarea Nationala.

Le Pen, care a surprins clasa politica ajungand in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2002 cu Jacques Chirac, a obtinut la alegerile prezidentiale din acest an 10,44% din voturile exprimate la primul tur de scrutin. O parte a electoratului de extrema dreapta a fost confiscat de Nicolas Sarkozy, prin politicile sale dure anti-imigratie. (Adrian Cochino)