Cum a oferit Dan Ioan Popescu contracte viitoarei sale firme

Cum a oferit Dan Ioan Popescu contracte viitoarei sale firme

Fostul demnitar a cumparat pe nimic de la Romelectro, companie pe care a  alimentat-o ca ministru, o firma-satelit cu cifra de afaceri de o jumatate de milion de euro.

Evenimentul zilei” continua dezvaluirile despre afacerile facute cu statul de Romelectro, compania patronata de Viorel Gafita, prietenul lui Dan Ioan Popescu (DIP).

La finalul guvernarii social- democrate, relatia speciala dintre fostul ministru PSD al economiei si patronii Romelectro s-a mutat pe un alt palier: cel al afacerilor directe. Acest lucru este mentionat si intr-o nota SRI, in care se spune ca Romelectro se afla in „in cercul de relatii Dan Ioan Popescu”.

EVZ prezinta felul in care grupul Romelectro a crescut in mandatul lui Dan Ioan Popescu, obtinand contracte cu statul in valoare de 370 de milioane de euro. La finalul mandatului de ministru al economiei, DIP a cumparat cu o suta de milioane de lei vechi o firma din grupul Romelectro, Management Roel, a carei cifra de afaceri era de o jumatate de milion de euro.

De la Ceausescu la DIP

Dupa ‘89, Romelectro, firma de comert exterior infiintata pe vremea lui Ceausescu, a ajuns sa fie controlata de salariati, dupa privatizarea prin metoda Mebo.

Trei actionari din cei 140 au avut un ascendent asupra companiei in perioada 1994-2002, perioada in care au controlat impreuna aproape 25 de procente, dar si Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliul de Administratie.

Acestia sunt Viorel Gafita, Virgiliu Radulescu si Dan Octavian Georgescu, angajati din vechea garda a companiei si bune cunostinte ale lui DIP. Totusi, fostul ministru are o relatie mai speciala cu Viorel Gafita, de care il leaga o prietenie de peste 20 de ani.

Cifra de afaceri de zile mari Traseul companiei s-a schimbat in mod spectaculos in 2002, la un an dupa ce DIP a devenit ministrul economiei in guvernul Adrian Nastase. Viorel Gafita, Virgiliu Radulescu si Dan Octavian Georgescu au devenit actionari majoritari, iar contractele de la stat au inceput sa curga pe banda. 

Companii de stat, aflate in subordinea directa a lui DIP, au ales Romelectro drept partener. Milioanele au inceput sa se adune la cifra de afaceri in acelasi ritm in care companii din subordinea lui Dan Ioan Popescu semnau noi si noi contracte cu firma prietenului sau, Viorel Gafita.

Daca in 2000 cifra de afaceri a firmei era 97,6 miliarde de lei vechi, adica 3,4 milioane de euro, in 2002 a ajuns la 306 miliarde de lei, adica 7,1 milioane de euro, iar in 2004 la 1.858 de miliarde de lei, echivalentul a 43,7 milioane de euro. Adunate, lucrarile obtinute de la stat ajung la 370 de milioane de euro.

Intr-o discutie cu reporterii EVZ, Gafita a recunoscut ca firma a incheiat contracte cu statul, insa sustine ca acestea se datoreaza profesionalismului companiei. De partea cealalta, DIP sustine ca el nu semna contracte si ca acestea erau parafate de directorii firmelor din subordinea lui.

Legalitatea incredintarii contractelor a fost data de licitatii, insa criteriul de selectie a fost aproape de fiecare data „oferta cea mai buna din punct de vedere tehnico-economic”. Aceasta manevra lasa intotdeauna multe porti deschise unor aranjamente. 

DE GURA PRESEI

 

Societate data inapoi Afacerile Management Roel si Romelectro Service, lansate in forta de fostul ministru, s-au intins doar pe parcursul lui 2005. DIP a revandut firmele, la inceputul lui februarie 2006, grupului Romelectro pentru aceeasi suma pe care a dat-o la cumparare, 2.500 de euro.

Tranzactia s-a facut a doua zi dupa ce instanta a decis mentinerea sechestrului pe o parte a averii fostului ministru, decizie luata in urma unor dezvaluiri din vara lui 2005 ale EVZ despre averea familiei Popescu.

Urmarile articolelor de presa au fost neplacute pentru DIP: Comisia de Control a averilor de pe langa Parchetul General a inceput anchetarea fostului demnitar si a decis instituirea sechestrului pe o parte din bunurile acestuia, in valoare de peste 1,3 milioane de euro, pe care nu a putut sa le justifice.

Istoria preluarii unei societati

Firma pregatita din timp pentru a fi cumparata de DIP Dupa patru ani de avant economic al grupului Romelectro, Dan Ioan Popescu s-a lansat in afaceri cumparand taman o firma-satelit a grupului. Se intampla in noiembrie 2004, la finalul mandatului sau.

Despre aceasta tranzactie a relatat in 2006 cotidianul „Romania Libera”. Compania cumparata de DIP se numeste Management Roel, iar prin intermediul ei a obtinut controlul asupra Romelectro Service, alta firma a grupului.

Momentul intrarii lui Dan Ioan Popescu in Management Roel s-a consemnat in acte in 30 noiembrie 2004 (vezi facsimil), adica la doua zile dupa alegerile parlamentare, cand apele in politica nu erau tocmai limpezi. Prezidentialele, in urma carora Traian Basescu a fost ales presedinte, aveau sa se tina doua saptamani mai tarziu.

„Plimbarea” actionarilor 

Management Roel a fost infiintata in 1997 de Viorel Gafita, Virgiliu Radulescu si Dan Octavian Georgescu, iar pachetul cel mai important de actiuni, de 54a era detinut chiar de firma-mama, Romelectro. 

Potrivit Registrului Comertului, cu putin timp inainte ca DIP sa preia firma, Dan Ioan Dima, juristul Romelectro, a devenit actionar majoritar.

Cu toate ca in acte patronul societatii era Dima, Viorel Gafita a recunoscut intr-o discutie cu reporterii EVZ ca Dan Ioan Popescu a perfectat afacerea cu Romelectro.

Dan Ioan Popescu ne-a declarat ca a platit pentru Management Roel 100 de milioane de lei vechi, echivalentul a 2.500 de euro. Firma avea la acea data o cifra de afaceri de circa o jumatate de milion de euro.

Suveica proprietarilor  In 2005, DIP a impartit procentele firmei cu familia si a schimbat obiectul principal al societatii in productia de energie electrica, domeniu in care a detinut un deplin control informational din postura de ministru.

Prin Management Roel, DIP a devenit actionar majoritar intr-o alta companiei a grupului Romelectro, Romelectro Service SA. Dupa mai multe schimbari succesive de actionariat, in martie 2004 Romelectro Service era detinuta tot de Dan Ioan Dima, juristul grupului Romelectro.

Daca pana la aceasta cesiune de actiuni, majoritatea tranzactiilor se faceau pe sume modeste, de cateva milioane de lei, de data aceasta valoarea a fost una insemnata: 5,1 miliarde de lei, bani incasati de Dima.

CARTE DE VIZITA

 

Cine este Grupul Romelectro

Grupul Romelectro este format din mai multe firme: Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA, Electromontaj Carpati SA, Girlom Impex SRL, Bioenel SA, Celpi SA, Energoproiect SA, Roelco Invest SA, Romelectro Construct. Acestora li se pot pune la socoteala si Management Roel si  Romelectro Service, care, desi figureaza pe numele juristului Dima, sunt asumate de presedintele Gafita.

Strategie de succes: de la stat la privat

„Mi se parea corect sa ma apuc de o afacere” Presedintele Romelectro sustine ca decizia preluarii firmei Management Roel s-a luat insa inainte ca alegerile parlamentare si prezidentiale sa fi fost „jucate”. Potrivit lui Gafita, el este cel care i-a propus lui DIP sa-i vanda o companie in urma unei discutii ce viza viitorul politicianului.

„In noiembrie 2004 m-am intalnit cu domnul Popescu. L-am intrebat: „Ce aveti de gand sa faceti?” Si mi-a zis: „Pai, ce sa fac? O sa intru si eu in viata economica, doar nu o sa stau degeaba”. I-am zis: „Pai, sunteti ocupat politic”. „E”, zice, „asta e o ocupatie, dar am muncit o viata intreaga ca sa stiu partea economica. Vreau sa-mi fac o firma de consultanta”„.

Propunere de asociere Viorel Gafita sustine ca grupul Romelectro lichida trei companii, acesta fiind motivul pentru care i-a propus tranzactia lui Dan Ioan Popescu. „I-am zis: „Domnu’ ministru, haideti ca va dau eu o companie, caci lichidam trei, iar una dintre ele are capital social 100 de milioane de lei, nu mai are activitate (n.r. - firma avea activitate) si, decat sa infiintati o companie, va dau eu una. Am eu o firma cu pedigree, in sensul ca a lucrat, dar care este in curs de lichidare”. 

Declaratiile lui Gafita contrazic actele in care proprietarul Management Roel figura ca fiind juristul Dan Ioan Dima. Totusi, exista o explicatie: „Ii spuneam lui Dan Dima de jumatate de an sa lichideze companiile si i-am spus: „Invatati-l minte si treceti-i actiunile pe numele lui, sa fie obligat sa faca lichidarea, caci eu nu mai stau cu ele pe cap”„.

In aprilie 2004, „lectia” aplicata lui Dima, atunci cand Management Roel a cumparat actiunile de la Romelectro Service, a fost foarte aspra: a costat grupul 5,1 miliarde de lei, bani platiti juristului. Peste numai sapte luni, Romelectro Service ii era vanduta la pachet lui DIP, impreuna cu Management Roel, pentru numai 100 de milioane de lei vechi. Dan Ioan Popescu are o alta varianta pentru afacerea facuta cu Romelectro.

„Il cunosc pe Dan Dima din 1966. Am jucat baschet cu el. M-am intalnit pe strada cu el si plangea. Nici nu stiam ca este la Romelectro. Avea un necaz in familie. Mi-a spus ca vrea sa-si vanda o societate. Eu, terminandu-mi mandatul de ministru, mi se parea corect sa ma apuc de o afacere. Nu sunt atat de batran incat sa stau deoparte”, sustine DIP aceasta varianta, spunand mai departe ca „nu Gafita era actionar”.

Totusi, intr-un final acesta recunoaste cu jumatate de gura si o discutie cu Gafita: „Deci, intr-adevar, eu am discutat si cu Viorel... cu multa lume ca vreau sa incep o activitate, ca nu mai pot sa stau potolit”.

Privilegiile unei prietenii

Intr-o nota SRI, aflata in posesia EVZ, in care este facuta o radiografie a „baietilor destepti” din sectorul energetic si implicit a zonelor de influenta politica, grupul Romelectro este corelat cu DIP. Despre Romelectro se mentioneaza ca „este controlata de numitii Gafita Viorel si Radulescu Virgiliu, aflati in cercul de relatii al lui Dan Ioan Popescu”.

Viorel Gafita respinge faptul ca succesul Romelectro ar avea vreo legatura cu DIP. „In perioada in care dumnealui a fost ministru, Romelectro nu a cumparat de la furnizorii interni de energie nici un megawatt. Pot sa va spun ca acestui om (n.r. - Dan Ioan Popescu) nu i-am cerut niciodata un capat de ata, nu mi-a dat niciodata niciun contract, dar mi-a facut placere ori de cate ori am avut contacte, sa vad, sa invat ce inseamna un conducator”, mai sustine Gafita.

Totusi, presedintele Romelectro recunoaste beneficiile prieteniei cu DIP: „In perioada 2001-2004, cand a fost ministru (n.r. - Dan Ioan Popescu), am beneficiat alaturi de multe alte companii de o expunere internationala, cand se credea ca mai putem revigora exportul romanesc. Am fost invitat in delegatii. In Qatar, China la Beijing, in SUA la Huston, Iordania, Iran, in Spania la Madrid”.

Si Dan Ioan Popescu recunoaste ca pe vremea cand era ministru a pus Romelectro pe lista firmelor care ar putea participa la reconstructia Irakului: „Am predat ambasadei americane o lista cu societatile care au experienta de lucru in Irak. Una din aceste societati a fost Romelectro”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News