Nigeria, laborator de incercari pentru Pfizer

Nigeria, laborator de incercari pentru Pfizer

Guvernul nigerian a dat luni in judecata concernul farmaceutic american Pfizer, solicitand despagubiri de 7 miliarde de dolari, pentru testarea in Nigeria a unui medicament din cauza caruia au murit multi copii, relateaza AFP.

Concret, Pfizer este acuzat ca a experimentat pe oameni, in 1996, sub acoperirea unei actiuni umanitare lansate pe fondul unor epidemii de meningita si rujeola, un medicament numit Trovan Floxacin, fara a obtine acordul autoritatilor medicale nigeriene.

In petitia depusa la Curtea Suprema Federala a Nigeriei, guvernul de la Abuja arata ca aproximativ 200 de copii au luat medicamentul Pfizer si au inceput sa sufere de diverse afectiuni, in special surditate, paralizie, leziuni cerebrale si orbire. 11 copii si-au pierdut viata dupa ce au ingerat Trovan.

Experimentul Pfizer, a mai spus procurorul care a inaintat petitia, s-a desfasurat in nordul Nigeriei, indeosebi pe teritoriul statului Kano, care a intentat un proces separat. Un purtator de cuvant al Pfizer, Bryant Haskins, a negat violarea oricaror legi sau standarde etice, admitand insa ca a administrat Trovan, un antibiotic, unui numar de 200 de copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acea vreme insa, Trovan nu era aprobat nici in Nigeria, nici in Statele Unite, si niciodata nu a fost permisa administrarea sa catre minori. Dupa 1999, cand autoritatile federale americane au avertizat ca produsul poate dauna ficatului, medicamentul a fost scos din fabricatie. „Continuam sa sustinem, in termenii cei mai fermi, ca testul s-a derulat corect, etic si cu interesul pacientilor in minte; si ca a ajutat la salvarea unor vieti”, a mai spus Haskins.