Donald Rumsfeld, dat in judecata

Donald Rumsfeld, dat in judecata

Un avocat german intentionaza sa colaboreze cu colegi spanioli, pentru a deschide un proces impotriva fostului secretar american al Apararii, a anuntat astazi Der Spiegel, citat de Reuters.

Decizia avocatului german Wolfgang Kaleck a fost anuntata dupa ce procurorii germani s-au pronuntat ieri impotriva inceperii unei anchete asupra acuzatiilor impotriva lui Rumsfeld.

"Nu exista nici un refugiu pentru Rumsfeld", a declarat, conform saptamanalului Der Spiegel, Michael Ratner, unul dintre asociatii lui Kaleck. "Daca germanii nu sunt suficient de curajosi, vom incerca in Spania", a adaugat el.

Mai multe grupuri pentru drepturi civile au depus, in noiembrie, o plangere la Biroul federal al procuraturii din Karlsruhe, cerand formularea de acuzatii de crime de razboi si sustinand ca Germania poate judeca, potrivit legii jurisdictiei universale din 2002, astfel de incalcari ale legislatiei internationale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrul pentru drepturi cosntitutionale (CCR) a afirmat ca 11 cetateni irakieni detinuti la Abu Ghraib si un detinut saudit de la Guantanamo au fost victime ale batailor, privarii de somn si mancare si ale abuzurilor sexuale.

Procuratura germana a anuntat insa ca nu poate declansa o ancheta, deoarece persoanele implicate nu se afla in tara.

In afara de Rumsfeld, plangerea mai includea si numele altor 13 oficiali americani, printre care se numara si procurorul general Alberto Gonzalez, fostul director CIA Goerge Tenet si mai multi ofiteri cu rang inalt.