Ratingul Romaniei nu a fost inrautatit, iar isteria generata de recenta revizuire a perspectivei ratingului de tara al Romaniei de la "pozitiva" la "stabila", pe fondul tensiunilor politice, de catre agentia de rating Standard&Poor’s nu-si are locul, sustin analistii.
Profesorul de economie Daniel Daianu spune ca modificarea perspectivei ratingului de la „pozitiva” la „stabila” nu semnifica in niciun caz inrautatirea ratingului Romaniei.
Prin acest anunt, Standard&Poor’s a trecut perspectiva tarii noastre de la una optimista, cu probabilitatea cresterii ratingului daca se continua reformele, la stabila, in sensul ca, daca politicile actuale nu se vor schimba, atunci situatia se va mentine stabila.
Expectativa este cuvantul de baza in aceasta situatie, ne-a declarat Daniel Daianu, care considera ca deciziile investitorilor straini - care sunt niste persoane pragmatice - de a-si dezvolta afaceri in Romania - nu vor fi influentate, cel putin pe termen scurt, de anuntul agentiei de rating.
Oamenii de afaceri sunt interesati de cifre
„Oamenii de afaceri nu se tem de schimbari de guverne. Pe ei ii intereseaza executia bugetara, sa nu ajungem la deficite mari, sa nu fie suparati prin modificarea legislatiei fiscale”, adauga profesorul de economie.
Totusi, spune Daianu, cele mai sensibile zone sunt piata de capital si cea valutara. Aceasta afirmatie este sustinuta si de presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea: „Unii investitori, in special cei speculativi - de pe Bursa, piata monetara si valutara - pot sa-si retraga sau sa-si amane proiectele de investitii, in conditiile cresterii riscului politic”.
Chiar daca performantele economice ale unui stat sunt in crestere, riscul politic duce la scaderea ratingului de tara, apreciaza Liviu Voinea. Iar in contextul actual, cresterea deficitului extern, a datoriei externe pe termen scurt si a deficitului bugetar sunt niste elemente care justifica revizuirea ratingului si din perspectiva strict economica, adauga presedintele GEA.
Chiar daca se asteapta ca modificarea perspectivei ratingului Romaniei sa duca la scaderea numarului de speculatori la Bursa, fapt ce va genera deprecierea leului, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca „investitorii nu tin cont de rating, ci de propriile investigatii”. Iar „profiturile mari pe care le pot face in Romania nu le pot realiza in alta parte”.
Astfel, economia tarii noastre nu va iesi din traiectul ei normal, deoarece investitorii importanti au inclus Romania in planurile lor si nu se impiedica de disputele politice, considera Ilie Serbanescu. Iar regulile jocului in economia romaneasca sunt cele valabile in Uniunea Europeana, ceea ce-i confera o marja de siguranta.
Reactii
Politicienii isi paseaza responsabilitatea
Premierul Calin Popescu-Tariceanu: „Va trebui (...) sa ne gandim la un plan de actiune prin care Romania sa-si schimbe profilul si imaginea in sens pozitiv. Sigur ca ar fi de dorit ca unii oameni politici, in frunte cu presedintele tarii, sa inceteze sa mai vorbeasca in felul in care o fac despre realitatile romanesti”.
Presedintele Traian Basescu: „Primul-ministru trebuie sa se abtina de la fapte care afecteaza imaginea Romaniei. Coruptia la nivel inalt si modul netransparent in care a fost format actualul guvern (...) sunt elemente care afecteaza imaginea si credibilitatea Romaniei”.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian: „Revizuirea in sens negativ, efectuata de S&P, este rezultatul disputelor politice sterile din Romania. Aceste dispute sunt generate de presedintele Romaniei si centrate de acesta pe crearea unei imagini negative asupra guvernarii si asupra climatului economic din Romania”.