Soarta Ucrainei se joaca la Curtea Constitutionala

Soarta Ucrainei se joaca la Curtea Constitutionala

Duelul de la Kiev intre presedinte si premier a intrat in faza critica.

Confruntarea politica de la Kiev dintre presedinte si primul-ministru a intrat intr-o faza critica, existand riscul ca Ucraina sa fie paralizata de o criza de lunga durata, care ar putea degenera chiar in ciocniri violente intre sustinatorii celor doua tabere.

Detonatorul crizei a fost decizia de dizolvare a parlamentului, anuntata luni seara de presedintele Viktor Iuscenko, decretul fiind publicat imediat in Monitorul Oficial.

Potrivit decretului, alegerile anticipate ar urma sa fie organizate pe 27 mai. Motivul invocat de Iuscenko a fost „formarea ilegala a unei majoritati parlamentare”, referire la faptul ca, in ultimele luni, Partidul Regiunilor condus de premierul Viktor Ianukovici a demarat o campanie de racolare de parlamentari din tabara portocalie.

Anticipate si la prezidentiale!

Premierul Ianukovici a convocat o reuniune de urgenta a cabinetului sau, in miez de noapte, pentru a se pune de acord asupra strategiei pe care o va adopta in confruntarea cu prooccidentalul Iuscenko.

Decizia a fost aceea de a se adresa Curtii Constitutionale, singura in masura de a repara „eroarea fatala a presedintelui”, dupa cum s-a exprimat Ianukovici ieri in fata parlamentului. In aula nu erau de fata decat parlamentarii din Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, si aliatii din Partidul Socialist. „Pana cand Curtea se va pronunta, parlamentul si guvernul trebuie sa-si continue activitatea ca de obicei”, a spus Ianukovici.

El i-a cerut presedintelui sa-si retraga decretul, amenintand ca, in caz contrar, odata cu alegerile parlamentare vor avea loc si prezidentiale anticipate.

In plus, Ianukovici a lasat sa se inteleaga faptul ca ar putea impune ca la aceeasi data cu alegerile sa aiba loc si un referendum privind intrarea tarii in NATO, ceea ce ar fi in defavoarea lui Iuscenko, data fiind opozitia populatiei rusofone fata de proiectul sau de integrare euroatlantica.

Imediat dupa anuntul privind dizolvarea Parlamentului, mii de sustinatori ai premierului Ianukovici s-au strans intr-o piata din centrul capitalei, unde s-a instalat un nou oras al corturilor, dupa modelul celui din 2004, din timpul Revolutiei portocalii. Locul steagurilor portocalii a fost luat de flamurile alb-albastre ale taberei lui Ianukovici.

Pe Maidan, locul de desfasurare a demonstratiilor din 2004, doar vreo 200 de persoane si-au manifestat bucuria fata de decizia de dizolvare a parlamentului.

Nori de furtuna la Kiev

Niciuna dintre tabere nu exclude riscul de a se ajunge la ciocniri. Temerea izbucnirii unor tulburari reiese si din declaratia ministrului apararii Anatoli Gritenko, unul dintre putinii aliati ai lui Iuscenko din actualul executiv, potrivit caruia „armata va executa ordinele comandantului sau suprem”, adica ale presedintelui.

Ingrijorare privind o posibila escaladare a conflictului transpare si din declaratia purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat american, Sean McCormack, care a facut apel la liderii politici ucraineni sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile suporterilor lor si sa pastreze calmul”.

Ne puteți urmări și pe Google News