Fondatorii Uniunii Europene

Fondatorii Uniunii Europene

Oamenii care au inteles ca razboiul poate fi evitat prin cooperare.

Doisprezece oameni reprezentand sase tari au semnat, pe 25 martie 1957, Tratatul de la Roma, care instituia Comunitatea Economica Europeana si punea bazele Uniunii Europene de astazi.

Evenimentul venea la sase ani dupa fondarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, idee pusa in practica de francezii Jean Monnet si Robert Schuman, cu scopul de a subordona unui management supranational resursele-cheie care dadusera nastere razboaielor mondiale.

Printre semnatarii Tratatului de la Roma s-au aflat cancelarul Germaniei, Konrad Adenauer, ministrul de externe al Belgiei, Paul-Henri Spaak, fostul sef al diplomatiei franceze Christian Pineau, premierul italian Antonio Segni, seful guvernului luxemburghez Joseph Bech si ministrul de externe al Olandei, Joseph Luns.

Ei au fost insa numai cativa dintre oamenii care au scris istoria europeana. La fel de importanti sunt Edward Heath, cel mai eurofil dintre premierii britanici, care si-a angajat tara in aventura europeana in anul 1973, sau trioul franco-german Francois Mitterrand, Helmut Kohl si Jacques Delors, care au accelerat integrarea in anii ‘80.

Potrivit agentiei France Presse, parintii fondatori ai Uniunii Europene si succesorii acestora au fost mai degraba niste europeni convinsi decat niste oportunisti.

"BUNICUL" EUROPEI Ultimul martor in viata al ceremoniei din 1957 Maurice Faure isi aminteste cu emotie ziua de 25 martie 1957 cand, in calitate de tanar secretar de stat in Ministerul francez al Afacerilor Externe, a semnat, in numele Frantei, Tratatul de la Roma. "A fost o zi de neuitat. Amploarea era una istorica. Era fantastic", povesteste pentru France Presse ultimul supravietuitor dintre semnatarii Tratatului care a pus bazele Uniunii Europene de azi.

"Cei 12 erau asezati in jurul unei mese", fiind cate doi reprezentanti ai fiecarei tari, iar "eu ma aflam in dreapta cancelarului german Konrad Adenauer", isi aminteste Faure, astazi in varsta de 85 de ani.

"Noi am pus bazele unei Europe despre care speram ca va deveni una comunitara, dar care a devenit o Europa a statelor", comenteaza Faure, aratandu-se mai degraba nemultumit de prezent.

Fostul oficial francez nu-si ascunde scepticismul fata de valul de extindere din mai 2004, care va genera "dificultati insurmontabile", in opinia sa, dar si fata de dosarul si entuziasmul european din propria lui tara.

"Franta nu a provocat decat dificultati. Astazi, ea este elevul cel rau al Europei", comenteaza fostul oficial, reamintind de respingerea de catre francezi a proiectului Constitutiei europene la referendumul din mai 2005.

"Cel mai grav este insa faptul ca opinia publica este din ce in ce mai putin europeana. In orice caz, pentru a ma limita la situatia Frantei (opinia publica - n.n.) este mult mai putin europeana decat la momentul semnarii Tratatului de la Roma", conchide el. Opinia publica este din ce in ce mai putin europeana... mult mai putin europeana decat in 1957.

MESAJUL PRESEDINTIEI GERMANE A UE O uriasa poveste de succes  E.S. Roland Lohkamp * "Europa - numai impreuna" este mottoul presedintiei germane a Consiliului Uniunii Europene, dar poate fi considerat totodata si laitmotivul ultimilor 50 de ani ai experientei noastre europene. Succesul Uniunii Europene a fost intotdeauna deplin, atunci cand statele membre au colaborat in spiritul tolerantei fata de interese diferite, acolo unde acestea au existat, si al respectului fata de valorile noastre comune.

Dintr-o "Uniune a celor sase", concentrata pe aspecte de ordin economic, dar cu scopul clar de a promova pacea si de a depasi divergentele seculare din Europa, UE a evoluat pana la stadiul unui organism complex, ce reuneste 27 de natiuni si aproximativ 400 de milioane de locuitori.

In aceasta saptamana sarbatorim 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, pe 25 martie 1957. Privind inapoi constatam ca avem motive sa afirmam ca Europa este o uriasa poveste de succes. Pacea, libertatea, democratia, prosperitatea si depasirea divizarii continentului - suficiente valori care noua, in Europa, nu ne pot fi retrase in niciun fel si pentru care intreaga lume ne invidiaza!

Pentru ca acest succes sa continue, noi - cetatenii Uniunii Europene - trebuie sa recastigam increderea in viitorul Europei. Pentru a depasi euroscepticismul larg raspandit in prezent, guvernele statelor membre trebuie sa explice mai bine valorile si avantajele oferite de Uniunea Europeana cetatenilor sai. "Declaratia de la Berlin" elaborata de toate statele membre cu prilejul celei de-a 50-a aniversari va fi un mesaj clar in acest sens.

Ca entitate politica de 27 de state, Uniunea Europeana are nevoie de reforme institutionale care sa-i asigure eficacitate in luarea deciziilor si un rol politic si economic important la scara globala. Tratatul constitutional, ratificat deja de doua treimi dintre statele membre, ofera o baza solida pentru acest lucru.

Ca urmare, presedintia germana incearca sa stabileasca impreuna cu partenerii sai un calendar care sa conduca la gasirea unei solutii pentru procesul constitutional. Acest lucru nu va fi facil, date fiind perceptiile si punctele de vedere diferite asupra acestei chestiuni.

Romanii au o imagine foarte pozitiva asupra Uniunii Europene si vor fi parteneri importanti in procesul de continuare a integrarii europene. Imediat dupa 1 ianuarie 2007, Romania a aratat ca va participa activ la discutiile politice si la procesul decizional al Uniunii Europene. Romania este o voce importanta ce va fi auzita in Europa.

Toate statele care au aderat in ultimii 50 de ani au avut beneficii de pe urma calitatii de membru al UE. Unele si-au transformat complet societatile si economiile in mai bine. Am incredere deplina ca si Romania, ca stat membru al UE, va continua sa se modernizeze si sa prospere. Procesul de integrare va dura ceva timp, dar sunt absolut sigur ca va fi de succes.

Agenda europeana este deosebit de complexa, uneori chiar intimidanta. Sprijinul tuturor statelor membre este necesar pentru a se ajunge la o solutie pentru problemele imediate. Avem nevoie mai mult ca niciodata de spirit de cooperare. Nu mai avem nevoie de euroscepticism si de dispute in functie de interesele si de avantajele nationale.

A 50-a aniversare a semnarii tratatelor de la Roma poate oferi o platforma care sa inspire Europa si sa reinnoiasca increderea in ceea ce Uniunea a realizat pana acum si in ceea ce poate realiza in viitor. Noi avem incredere ca Uniunea Europeana va folosi aceasta oportunitate.

* E.S. Roland Lohkamp este ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Ne puteți urmări și pe Google News