Institutul "Marius Nasta", plin de gramezi de moloz anul trecut, si-a mai curatat fata. In schimb, bolnavii vin cu medicamente de acasa.
Cele mai grave cazuri de boli respiratorii din toata tara sunt tratate intr-un spital vechi de pe Soseaua Viilor, ale carui cladiri au bulina rosie. Cu toate ca unele afectiuni tratate la "Filaret" sunt contagioase (aproape 25a dintre pacienti vin cu tuberculoza), Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cum se numeste de ceva ani, are un sistem impropriu de aerisire.
De la ultima vizita a presedintelui Basescu, cind in curtea spitalului erau la vedere tone de moloz printre care-si faceau veacul rozatoarele, situatia s-a mai schimbat. Molozul a disparut, insa au ramas zgarieturile de pe copaci, care arata inaltimea pana la care ajungeau gunoaiele.
13.000 de pacienti intr-un an Planuri de refacere a institutului sunt multe, insa finantarile insuficiente le limiteaza la strictul necesar, spune conducerea: reconditionarea retelei electrice, a statiei de epurare a apelor reziduale si finalizarea lucrarilor la Pavilionul 2. "Inchiderea pavilionului a dus la diminuarea numarului de paturi disponibile de la 665 la 605", spune medicul Nicolae Galie, directorul spitalului.
Cu toate astea, numarul bolnavilor tratati aici anul trecut a fost de 13.000. Managerul a gasit insa o solutie: "Ar trebui sa construim in alta parte, pe cele 7 hectare ale institutiei, un spital reprezentativ care sa fie si institut national". Deocamdata, bugetul nu ajunge decat pentru a mentine unitatea in stare de functionare.
Curat, dar fara medicamente Pe Axinte Ieremia l-am intalnit in Pavilionul 1, intr-un salon nu mai mare decat o camera obisnuita de apartament, in care statea cu inca patru pacienti. Aerul era greu de respirat, pacientii impartind un singur aparat de aerosol. "E curat, altfel nu as fi venit in mizerie. Personalului nu am ce-i reprosa, se comporta frumos, amabil", spune barbatul.
Are BPOC (bronhopneumonie cronica obstructiva) si de cativa ani isi petrece minimum o luna pe an in spital. "Problema noastra este ca nu avem medicamente. Trebuie sa vina sotia de acasa sa-mi aduca. Si cortizon am fost nevoiti sa ne cumparam. Sunt si diabetic si ar trebui sa-mi iau glicemia de patru ori pe zi, dar nu au teste. Cand facem radiografii computerizate, trebuie sa ne platim solutia, care e si asta doua milioane", se plange Axinte.
Intelegere exista din partea personalului medical, insa solutii sunt putine. "Conform Constitutiei, fiecare cetatean ar trebui sa beneficieze de tratament gratuit. Este foarte greu sa faci pacientii sa inteleaga faptul ca noi primim de la casa de asigurari o suma fixa", spune directorul Nicolae Galie.
Pacientii se mai plang si de lipsa programului de weekend la serviciul de radiografie. Doar daca vine un caz special, doctorii se deplaseaza de acasa. Altfel, radiologia este inchisa.
EVALUARE Spaga: fiecare da cat are; la "Marius Nasta" vin in mare parte oameni fara posibilitati; in multe situatii doctorilor nu li se da nimic;
Mancare: momentan, este preparata in conditii improprii; conducerea intentioneaza sa apeleze la o firma de catering;
Atmosfera: linistita, pacientii au unde se plimba, curtea fiind mult mai mare fara gramezile de moloz.
OFERTE Consiliere antifumat si laserterapie pentru cancer De la infiintare, institutul s-a ocupat doar de bolile aparatului respirator. Daca pana acum 20 de ani, preocuparea principala era tuberculoza, acum doar 20a-25a dintre pacientii tratati au TBC. In ultimii ani s-a observat o crestere a afectiunilor nontuberculoase (astmul bronsic, BPOC).
La Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" exista o cladire unde sunt tratati pacientii cu tuberculoza care nu mai pot fi tratati cu medicamentele standard. Aici accesul se face numai cu masca. Institutul este unul dintre cele doua din tara unde se fac interventii bronhoscopice cu laser, care pot trata cancerul incipient de trahee sau bronhii.
"Nu putem sa ne concentram numai pe partea curativa, trebuie sa si prevenim", subliniaza managerul spitalului. De aceea, aici mai functioneaza si un centru de consiliere pentru renuntarea la fumat. Spitalul se afla pe Sos. Viilor, nr. 90, numarul de telefon este: 021.335.69.10.