Irina Lungu putea fi achitata, pentru ca nu reprezinta un pericol social

Irina Lungu putea fi achitata, pentru ca nu reprezinta un pericol social

Cazul Irinei Lungu din Bistrita-Nasaud, condamnata la un an de inchisoare pentru ca ar fi furat un sac cu cartofi, ridica mai multe semne de intrebare in legatura cu modul in care judecatorii aplica principiul individualizarii pedepselor penale.

Conform legislatiei in vigoare, la data pronuntarii hotararii de condamnare, decembrie 1998, judecatorul putea dicta, fara probleme, suspendarea executarii pedepsei aplicate, sustin specialistii in Drept.

Daca, pana la sfarsitul anului 1997, in Codul Penal a existat un articol care arata ca instanta poate suspenda executarea pedepsei inchisorii doar in conditiile in care, "pana la pronuntarea hotararii, paguba a fost integral reparata", la momentul condamnarii femeii acest articol fusese deja abrogat, judecatorul neavand deci nicio constrangere legala pentru a aplica suspendarea pedepsei inchisorii, au explicat sursele citate. 

"Magistratii nu mai pot conditiona acum eventuala suspendare a pedepsei cu inchisoarea de recuperarea pagubei", a explicat si judecatorul Cristi Danilet, consilier al ministrului justitiei.

Mai mult, arata specialistii, Codul Penal ii permitea magistratului bistritean sa-i aplice Irinei Lungu doar o amenda, o mustrare sau chiar sa o achite, motivandu-si decizia prin faptul ca aceasta nu reprezinta un pericol social.

"Legea prevede foarte clar ca "nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni".

Furtul unui sac cu cartofi nu poate prezenta un pericol social deosebit, putand fi interpretat mai mult ca un caz social decat ca unul penal", explica acestia. Acelasi Cod Penal cere in mod expres judecatorului sa tina cont, la stabilirea in concret a gradului de pericol social, "de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului".

"In functie de elementele concrete ale cazului analizat, teoretic, judecatorul ar fi avut posibilitatea sa aplice dispozitiile acestor articole, mai ales ca in doctrina s-a subliniat faptul ca starea de recidiva nu impiedica aplicarea acestui articol", a mai adaugat Danilet.

Pentru ca Irina Lungu a fost insa condamnata, singura solutie prin care mai poate scapa de incarcerare ramane gratierea individuala. Cererea in acest sens poate fi adresata presedintelui fara nicio ingradire legala, un refuz neinsemnand ca petitionarul nu poate sa revina cu aceeasi solicitare.

UNITI

Sotii Lungu n-ar renunta la niciunul dintre copii Situatia familiei Lungu, din satul Dumitra, judetul Bistrita-Nasaud, i-a impresionat pe cititorii EVZ. Ieri am primit telefoane la redactie prin care acestia s-au oferit sa infieze unul sau mai multi copii ai Irinei Lungu. Aceasta idee a fost respinsa vehement de sotii Lungu. "Noi vrem sa fim toti impreuna, nu copiii sunt problema noastra. Daca i-am facut, ii crestem. De-aia ne zbatem, sa fim impreuna cu ei", ne-a spus Marius Lungu.

Unicul venit sigur al familiei Lungu este alocatia copiilor. In plus, au un cal. "Lucrez cu el prin sat, le car oamenilor ce au de carat - lemne, de pe camp - si asa mai castig un ban", spune Marius Lungu.

Oamenii au probleme si cu locuinta: stau intr-un imobil cu chirie aflat in litigiu. Primarul Gheorghe Balajan ne-a declarat ieri ca in localitate se va construi un bloc ANL, iar familia Lungu va fi trecuta pe lista beneficiarilor, in cazul in care raman fara casa. "Daca este cazul, merg si eu in instanta sa cer amanarea evacuarii pana in 2008, cand sper ca va fi gata blocul ANL", a spus Balajan. (Simona Bozbici)

Ne puteți urmări și pe Google News