Din Parlamentul European de la Strasbourg, scandalul iscat in jurul biletului prezidential se vede ca un semn ingrijorator de instabilitate politica.
"Acum, cand Romania abia a intrat in Uniunea Europeana, politicienii ar trebui sa stabileasca o strategie postaderare, in locul acestor dispute", a comentat pentru EVZ Jan-Marinus Wiersma, viceliderul Grupului Socialist din PE.
Un alt lider socialist, Hannes Swoboda, a propus ca solutie chiar demisia premierului Calin Popescu-Tariceanu in lipsa unui "acord al fortelor majore politice" care sa continue reformele.
Popularii europeni, grup din care face parte si PD, s-au abtinut de la orice comentariu. La fel si oficialii UE. Reprezentantul Comisiei Europene in Romania, ambasadorul Donato Chiarini, a amintit doar ca "intr-o guvernare exista suisuri si coborasuri" si ca "nimeni nu este perfect".
ALDE nu vrea demisia lui Tariceanu
Liberalii europeni il sustin pe Tariceanu si nu ii recomanda sa-si dea demisia. Ei s-au interesat ieri de continutul exact al scrisorii, comentand ca "si in alte tari se intampla frecvent astfel de lucruri in conditiile in care presedintele si premierul se inteleg", a adaugat Cioroianu.
Cu un singur lucru sunt in unanimitate de acord demnitarii europeni: Traian Basescu nu-si poate justifica tainuirea invocand o posibila amanare, la acea vreme, a datei aderarii Romaniei la UE.
"E scandalos!", a reactionat Wiersma in fata motivatiei invocate de Basescu.
Politicieni sub acuzare
Coruptia din Europa
Europa nu este straina de cazuri in care politicieni au fost acuzati de coruptie, incalcare a constitutiei sau ingerinta in actul de justitie. In 2004, presedintele Lituaniei, Rolandas Paksas, a fost acuzat de favorizarea unui om de afaceri rus, sponsor al campaniei sale.
Paksas era banuit ca a intervenit personal pentru a facilita acordarea de cetatenie omului de afaceri mentionat si chiar ca i-a furnizat acestuia informatii despre o ancheta a politiei care-l viza. Afacerea s-a incheiat cu demiterea presedintelui de catre parlament.
Tot in 2004, ministrul britanic de interne, David Blunkett, a fost acuzat ca a intervenit pentru a grabi obtinerea unei vize pentru o bona angajata de fosta sa amanta. In ciuda sustinerii aratate de Tony Blair, ministrul internelor a fost nevoit sa demisioneze.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi este probabil campionul proceselor, fiind acuzat, pe langa frauda sau evaziune fiscala, si de coruptie sau incercare de influentare a actului de justitie. Nicio sentinta definitiva nu a fost pronuntata insa impotriva abilului politician. (Flavius Toader)