Statul se apuca de controlul cazanelor

Statul se apuca de controlul cazanelor

Posesorii de alambicuri intarzie sa-si declare cazanele de tuica la administratiile financiare, cu toate ca mai au la dispozitie doar doua saptamani.

In Botosani si Constanta nu a fost declarat niciun cazan. Iar reprezentantii Garzii Financiare sustin ca vor incepe sa controleze cine are cazane dupa 1 februarie. Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Producatorilor de Palinca Tara Oasului, Cornel Muresan, masura inregistrarii proprietarilor de distilarii ca antrepozite fiscale este abuziva.

Acesta sustine ca proprietarii de palincarii nu produc nimic, ci sunt doar prestatori de servicii. Noul Cod Fiscal ii obliga pe producatorii de tuica si palinca sa se inregistreze si sa plateasca accize in functie de cantitatea produsa. Decizia executivului ii nemultumeste insa pe reprezentantii asociatiilor producatorilor, care spera sa obtina unele facilitati in urma negocierilor pe care le vor demara in aceasta saptamana cu autoritatile.

Palinca accizata isi dubleaza pretul

Introducerea accizelor, inregistrarea la Fisc si sigilarea cazanelor pe perioada in care nu sunt folosite sunt doar cateva dintre prevederile Codului Fiscal pe care producatorii de tuica trebuie sa le respecte. Cea mai dura dintre obligativitati se refera insa la nivelul impozitarii - fiecare litru de tuica sau palinca produsa de tarani va fi taxat cu 475 de euro/hl alcool pur. Mai mult, potrivit estimarilor GARANT, patronatul din domeniu, pretul tuicii accizate s-ar putea dubla.

Codul Fiscal stabileste o taxa de 1,5 euro pe litru de tuica, cu o concentratie de alcool mai mica de 40 de grade. Pentru cantitatile mai mari de 50 de litri alcool pur, taxa este dubla. Diferenta este semnificativa fata de anul trecut, cand nu se plateau accize pentru cantitati de sub 300 de litri pentru fiecare gospodarie

Ne puteți urmări și pe Google News