Fericirea ocoleşte locul de muncă

Fericirea ocoleşte locul de muncă

Atmosfera de la birou nu este prielnică propagării stărilor emoţionale pozitive.

Fericirea este contagioasă şi se propagă „în valuri“ în cadrul cercurilor de prie teni sau între membrii familiei, dar nu şi între colegii de muncă, dezvăluie un studiu publicat ieri de „British Medical Journal“ (BMJ). Potrivit AFP, care citează concluziile studiului, cercetătorii au stabilit că grupurile de oameni fericiţi şi nefericiţi se con stituie după criterii de proximitate socială şi geografică. De exemplu, probabilitatea ca o persoană să fie fericită creşte cu 42 de procente dacă un prieten care locuieşte la cel mult 800 de metri distanţă este, de asemenea, fericit. Probabilitatea scade însă la 25 la sută dacă amicul se află la peste 1,5 kilometri distanţă şi continuă să scadă pe măsură ce spaţiul dintre cei doi creşte.

„Variaţiile nivelului de fericire a unui individ se pot propaga în valuri în cadrul grupurilor sociale şi pot genera o structură mai extinsă chiar în interiorul unei reţele, formând astfel grupuri de oameni fericiţi sau nefericiţi“, apreciază autorii studiului, profesorul Nicholas Christakis, de la Harvard Medical School, şi profesorul James Fowler, de la Universitatea California, din San Diego.

Formula identificată de cei doi spe cialişti nu se aplică însă şi colegilor de birou. „Colegii de muncă nu influenţează nivelul fericirii, ceea ce ne duce cu gândul că astfel con textul social poate limita propagarea stărilor emoţionale“, scrie publicaţia citată. Rezultatele acestui studiu revoluţionar ar putea avea consecinţe pozitive asupra sănătăţii publice, prin elaborarea unor politici în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News