Liderul PDL, Emil Boc, a afirmat, la ieşirea de la consultările de la Cotroceni, că democrat-liberalii "au dreptul moral şi constituţional să formeze viitorul Guvern", prima opţiune pentru formarea majorităţii fiind PNL. Şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, a spus că viitorul Executiv trebuie să fie condus de un social-democrat."În viitorul Guvern, trebuie să dăm premierul", a accentuat Mircea Geoană. Postul de premier este dorit şi de liberali, liderul PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmând azi că formaţiunea sa doreşte ca şeful Executivului să fie liberal.
ORA 15.37 "Prima opţiune este PNL"
Emil Boc a declarat, după consultările cu Traian Băsescu, că speră ca şeful statului să desemneze un premier de la PDL.
"Prima opţiune, pentru formarea majorităţii, este PNL, dar vom avea negocieri şi cu PSD şi UDMR. Sperăm că preşedintele Traian Băsescu va desemna un premier de la PDL", a spus şeful democrat-liberalilor.
De asemenea, Boc a precizat că partidul său are un program anticriză, pe care l-a lăsat pe masa preşedintelui, prioritatea PDL fiind menţinerea locurilor de muncă.
În final, Emil Boc a precizat că şeful statului a cerut partidelor ca "în viitoarele negocieri să nu ser facă referire la noul mandat prezidenţial".
ORA 14.11 "Nu suntem ahtiaţi să mergem la guvernare"
De asemenea, liderul social-democraţilor a precizat că vor purta discuţii în vederea negocierii cu toate partidele parlamentare şi dacă nu se va ajunge la o înţelegere, vor sta în opoziţie. "Nu suntem ahtiaţi să mergem la guvernare", a spus Geoană.
În plus, preşedintele PSD a afirmat că au propus ca în viitorul Guvern să existe un "cod de conduită pentru miniştri".
Mircea Geoană a precizat că în Executiv trebuie să existe o proporţie corespunzătoare votului, iar "cei cu performanţe în alegeri vor avea prioritate la portofolii".
În final, liderul social-democraţilor a spus că ceea ce s-a întâmplat astăzi la Cotroceni "au fost consultări şi nu negocieri".
"Consultările între partide încep în weekend"
Liderul social-democraţilor a spus că, în acest sfârşit de săptămână, vor începe consultările formale între partide. Totodată, preşedintele PSD a afirmat că Traian Băsescu va chema, luni, la Cotroceni, partidele parlamentare care "s-ar alia pentru formarea unei majorităţi guvernamentale".
Mircea Geoană a infirmat zvonurile, potrivit cărora, s-ar fi întâlnit aseară, la Snagov, cu Tăriceanu.
ORA 13.05
Nici PNL nu vrea să renunţe la postul de premier
Preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat astăzi, la ieşirea de la discuţiile cu şeful statului, că liberalii i-au prezentat lui Traian Băsescu condiţiile formaţiunii pentru a intra la guvernare.
"Pentru aceasta, avem nevoie de garanţii politice clare- un Guvern condus de un liberal", a subliniat premierul. El a menţionat că formaţiunea pe care o conduce este dispusă să poarte discuţii cu toate partidele. "De la dreapta la stânga, nu avem preferinţe, dar nu o să facem concesii în legătură cu interesele electoratului liberal", a menţionat liderul liberal.
"I-am prezentat preşedintelui punctul nostru de vedere, i-am înmânat planul de acţiune", a afirmat Tăriceanu, care a adăugat că şi-ar dori ca "justiţia să nu se mai facă mai întâi la televizor. Să fie justiţie şi nu linşaj public!"
ORA 12.15 UDMR vrea în Guvern cu PD-L şi PNL
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a precizat, la ieşirea de la consultările începute la ora 11:00, că partidul său optează pentru un Guvern PDL-PNL-UDMR.
"În ceea ce priveşte formarea noului guvern am discutat eventualele formule majoritare de guvernare. Am spus în mod clar că am opta pentru un guvern PDL - PNL - UDMR, dar putem concepe şi alte formule", a declarat Bela. Acesta a mai spus că preşedintele a fost de acord că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul Executiv. Membrii UDMR prezenţi la consultări nu au cerut conducerea niciunui minister.
ORA 10.45
"Nu dorim prezenţa la nivelul Guvernului"
Grupul Minorităţilor Parlamentare, care a obţinut 18 mandate în Parlament, au fost primele care au venit la Palatul Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Traian Băsescu.
Reprezentantul grupului minoritar Uniunea Armenilor, Varujan Pambuccian, a afirmat, la ieşirea de la consultări, că nu doreşte participarea în Executiv, la nivelul Guvernului, ci vor oferi strict o susţinere parlamentară.
Pambuccian a apreciat că, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, au plecat cu un dezavantaj, fiind primul grup participant.
ORA 10.00
La începutul discuţiilor, şeful statului a făcut câteva precizări în legătură cu data instalării Executivului. Băsescu a afirmat că pentru intrarea în exerciţiu a noului Guvern se poate avea în vedere şi varianta 29 decembrie, dar urgenţa adoptării bugetului obligă "la varianta 24, dacă nu 21-12".
De asemenea, Traian Băsescu a spus că prima întrebare pe care doreşte să o adreseze reprezentanţilor grupului Minorităţilor Parlamentare este legată de cum văd o nouă structură guvernamentală, care să poată trece în Parlament, astfel încât Guvernul să poată fi instalat înainte de 24 decembrie.
Programul consultărilor este următorul:
• Ora 10.00 - Grupul Minorităţilor Naţionale;
• Ora 11.00 - UDMR
• Ora 12.00 - PNL
• Ora 13.00 - Alianţa PSD+PC
• Ora 14.00 - PD-L
UDMR a anunţat că delegaţia Uniunii a fost alcătuită din preşedintele Marko Bela, preşedintele executiv Kelemen Hunor şi vicepreşedintele executiv Laszlo Borbely.
Delegaţia PNL a fost formată din preşedintele Călin Popescu- Tăriceanu, vicepreşedinţii Crin Antonescu, Teodor Meleşcanu, Norica Nicolai, Paul Victor Dobre, Ludovic Orban, Adrian Cioroianu şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus.
Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan, Gabriel Oprea, Miron Mitrea ar putea fi social-democraţii care vor merge la întâlnirea de la ora 13.00 de la Palatul Cotroceni. Adrian Năstase a preferat să nu dea ochii cu şeful statului, ca să nu-l supere.
Din delegaţia PDL vor face parte preşedintele Emil Boc, prim-vicepreşedinţii Adriean Videanu şi Theodor Stolojan, secretarul general Vasile Blaga, vicepreşedintele Gheorghe Flutur.
Traian Băsescu a subliniat, aseară, că va avea în vedere ponderea partidelor prin mandate în Parlament. Preşedintele a apreciat, în cadrul primei declaraţii de presă de la alegerile parlamentare de duminică, că "PSD este câştigătorul moral al alegerilor, iar PDL câştigătorul constituţional".
Potrivit şefului statului, nominalizarea premierului ar putea fi făcută înainte de 15 decembrie, iar Guvernul să fie validat până în Ajunul Crăciunului.
Rămâneţi pe evz.ro pentru a afla rezultatul consultărilor dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor parlamentare!
Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Cristoiu cere guvern PDL-PSD
UDMR nu vrea în opoziţie cu liberalii
În celulă cu spărgătorul casei unui coleg
Dinu Patriciu a vrut să împingă PNL în opoziţie
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:37