Dezgheţ PDL-PNL pentru guvernare

Dezgheţ PDL-PNL pentru guvernare

Negocierile dintre liderii celor două partide ar putea începe chiar săptămâna aceasta. Preşedintele Traian Băsescu nu se opune.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegeri, liderii PDL şi PNL au decis să treacă de la simple tatonări la negocieri pentru viitoarea coaliţie de guvernare. Democrat-liberalii le-au propus foştilor parteneri de alianţă să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a-şi rezolva din vechile divergenţe.

Esenţiale au fost, potrivit unor surse convergente din cele două partide, asigurările din partea liderilor PDL că preşedintele Traian Băsescu nu se opune, dar şi semnalele date de liberali că sunt interesaţi de o negociere.

Micile probleme, marile interese   Negocierile PNL-PDL despre care se vorbeşte în cele două partide ar putea fi, practic, primele discuţii concrete pentru formarea unei majorităţi, chiar dacă liberalii nu au renunţat încă la scenariul unei eventuale alianţe cu PSD. Surse democrat-liberale au declarat pentru Mediafax că „între PDL şi PNL sunt apropieri certe la nivel economic şi fiscal, iar acestea trebuie valorificate în continuare“.   Marile probleme rămân însă la nivel de persoane. Dacă liberalii au spus în repetate rânduri că nu mai pot avea încredere în Traian Băsescu şi nici în Theodor Stolojan, din tabăra PDL reproşurile s-au îndreptat în special spre Călin Popescu-Tăriceanu şi apropiaţii lui, Dinu Patriciu şi Bogdan Olteanu.

Înainte de alegeri însă, relaţiile s-au mai detensionat, susţin surse din cele două partide. În calculele făcute de liderii PDL la întâlnirea de luni a conducerii, PNL intră ca primă opţiune de parteneriat, în condiţiile în care democrat-liberalii speră ca, în cel mai bun caz, să obţină 40% din mandate după redistribuire. De cealaltă parte, liberalii recunosc că se tem să nu rămână în afara guvernului dacă premierul desemnat de Băsescu va primi votul parlamentului de teama anticipatelor.

Voie de la Băsescu, semnale din PNL

Dacă până acum au existat doar tatonări între liderii celor două partide, negocierile anunţate vin pe fondul unor semnale încurajatoare transmise recent din ambele părţi.

În ultimele două săptămâni, democrat-liberalii au primit atât de la liberali din executiv, cât şi de la primari PNL din teritoriu semne că se doreşte iniţierea unor discuţii concrete. Contacte în acelaşi sens au existat în această perioadă şi între şefii de filiale judeţene ai PDL şi PNL. În acelaşi timp, PDL-iştii au folosit emisiunile electorale la care au participat împreună cu PNL-iştii, pentru a le face în particular şi propunerea unor negocieri. Ca un semnal pozitiv a fost receptată şi întâlnirea de ieri Băsescu-Tăriceanu de la Palatul Cotroceni.

Refacerea Alianţei ar fi favorizată şi de faptul că o coaliţie PDL-PSD este dată ca puţin probabilă. Chiar dacă interdicţia alierii cu PSD a fost scoasă din statutul PDL, lideri democratliberali au declarat pentru Mediafax că între cele două partide există, în acest moment, o serie de „diferenţe ireconciliabile“.

JURIDIC

Alianţa a murit, trăiască Alianţa Dacă PNL şi PDL cad la pace, Alianţa D.A., încă valabilă la tribunal, poate fi câştigătorul din punct de vedere juridic al alegerilor. Potrivit Constituţiei, preşedintele desemnează candidatul la funcţia de prim-ministru din partidul care a obţinut majoritatea absolută în alegeri. Dacă rezultatele sondajelor se confirmă la alegeri, Alianţa D.A. poate reprezenta din punct de vedere juridic singurul actor politic ieşit din alegeri cu un asemenea rezultat. Cel mai recent sondaj CURS comandat de EVZ cotează PDL cu 32% şi PNL cu 18%, în timp ce PSD ar obţine 31%. Potrivit unor surse din PDL, statutul juridic al Alianţei rămâne în picioare inclusiv pe 30 noiembrie, având în vedere că nici PNL, nici PDL (fost PD) nu au contestat-o la tribunal în ultimii doi ani de conflict. În plus, cadrul juridic al Alianţei ar asigura, în eventualitatea finalizării negocierilor, şi împărţirea rapidă a funcţiilor, după prevederile din protocol. Preşedintele Băsescu a anunţat recent că doreşte formarea „rapidă“ a guvernului având în vedere criza economică.

Ne puteți urmări și pe Google News