Şcoala de mame perfecte

Şcoala de mame perfecte

O doctoriţă din Timişoara le explică tinerelor cupluri cum să devină părinţi de nota 10. "Sfaturile băbeşti nu sunt totdeauna cele mai bune", spune ea.

Ioana Vârtosu are 29 de ani, este medic şi tânără mamă şi a gândit un curs special ce condensează, în numai 75 de minute, toate cunoştinţele necesare unor tineri care se pregătesc să devină părinţi. Asemenea unui curs de la facultate, e structurat pe teme, iar examenul final are loc la maternitate, odată cu venirea pe lume a copilului. „Ne pregătim să devenim părinţi încă din copilărie, din jocurile noastre, din identificările cu propriii noştri părinţi“, susţine doctoriţa.

Ioana Vârtosu a pornit în acest demers de la ideea că nu totdeauna sfaturile băbeşti sunt cele mai bune. În plus, a observat ea, există numeroase tinere pe cale de a deveni mame care nu au familiile în jur pentru a le susţine în această etapă a vieţii. Totul se desfăşoară în cadrul Şcolii de mame „Junior“, unde se fac inclusiv ore de înot cu bebeluşii. Cursul „Vârtosu“ abordează 50 de subiecte legate de maternitate şi va fi disponibil în curând şi în format DVD. Fazele cursului

Cursul începe de la faza de preconcepţie, trece prin cea de constatare şi asumare a sarcinii şi ajunge, trecând prin detalii legate de alimentaţie, conduită, sport şi igienă, la momentul alegerii numelui copilului şi la asumarea lui după naştere.

„Nu există minune mai mare decât aceea de a deveni mamă. Te transformi, înveţi, participi trup şi suflet la o minune. Minunea ta. Lunile dinaintea concepţiei sunt aproape la fel de importante ca şi cele din timpul sarcinii. Este deosebit de important ca viitoarele mame să adopte încă dinaintea concepţiei un stil de viaţă absolut sănătos, mai ales că nu se poate anticipa momentul în care vor rămâne însărcinate“, explică doctoriţa. Cu trei luni înainte de sarcină, o viitoare mămică perfectă îşi va face un set complet de analize, de la cele de sânge până la citologice, de col uterin şi de stabilire a RH-ului.

Un alt sfat al medicului ţine de alimentaţie. „Cât eşti însărcinată nu mănânci pentru doi. Acest folclor face mai mult rău. Le recomand tuturor viitoarelor mămici să fie foarte atente la silueta lor cu cel puţin trei luni înainte de a rămâne însărcinate şi să o facă şi pe durata celor nouă luni“, mai spune autoarea cursului. Dieta unei mame trebuie să fie bogată în proteine, carbohidraţi, fier şi acid folic.

„Mai trebuie luat în calcul faptul că graviditatea şi travaliul supun corpul mamei la schimbări radicale, astfel că este foarte important ca aceasta să fie în formă maximă. Înainte de a rămâne însărcinată, pe lângă dietă, trebuie să înceapă să meargă la sala de fitness sau să facă sport, pentru că e foarte importantă tonifierea musculaturii abdominale din vreme“, completează medicul.

Sporturile recomandate sunt: înot, gimnastică, yoga, pilates, jogging, dans. "Când eşti însărcinată nu mănânci pentru doi. Acest folclor face mai mult rău. Le recomand tuturor viitoarelor mămici să fie foarte atente la silueta lor." - Ioana Vârtosu ,medic

MIŞCARE. Programa şcolii de mame include şi lecţii de înot, împreună cu bebeluşii, la care participă şi taţii

INFORMAŢII

Drepturi pentru mame şi taţi Din cursul Ioanei Vârtosu atât mamele, cât şi taţii află care le sunt drepturile legale de tineri părinţi. De exemplu, pentru ca o viitoare mamă să aibă timp de teste şi analize, în perioada sarcinii are liber de la locul de muncă 16 ore lunar. Iar taţii care frecventează cursuri prenatale, începând cu trimestrul al doilea de sarcină, primesc prin lege 10 zile suplimentare de concediu de odihnă, mai spune şefa Şcolii de mame „Junior“ din Timişoara. CONCLUZII

Cinci sfaturi de ţinut minte

> În timpul sarcinii trebuie să mergi lunar la medic, vizita cea mai importantă fiind între săptămânile a 14-a şi a 16-a şi apoi în a 20-a şi a 24-a (pentru depistarea eventualelor malformaţii, atât ecografic, cât şi prin analize) > Trebuie să te menţii într-o formă cât mai bună, să ai o dietă echilibrată, să practici exerciţii fizice regulat şi să te informezi despre creşterea copilului > Dacă locul de muncă este prea solicitant, poţi cere reducerea programului de lucru la 6 ore/zi sau chiar acordarea unui concediu prenatal > Semnele de alarmă ce pot apărea în timpul sarcinii, pentru care trebuie contactat de urgenţă medicul: contracţiile uterine dureroase, care cresc în intensitate şi nu cedează la repaus, sângerările, instalarea bruscă a edemelor pe membrele inferioare însoţite de cefalee > Nu ezita să-ţi contactezi medicul, psihologul sau prietenii pentru orice nelămurire pe care o ai sau pentru orice sfat pe care simţi nevoia să-l primeşti

Ne puteți urmări și pe Google News