Ciolan, Buboiu, Tărăşenie, Resmeriţă, Bebe Tauru, Sgârcitu şi Păcală vor în parlament.
Bostan, Butuc, Ştiucă, Găină, Brotac, Răţoi, Vrabie, Calcan, Mânzat, Cinteză, Corbu. Sunt doar câteva nume exotice ale unor candidaţi care, dacă ar fi aleşi, ar ilustra perfect flora şi fauna din Parlamentul României. Există însă candidaţi pentru care numele ar putea fi o povară în confruntarea uninominală. Sau poate îi va sprijini să-şi câştige notorietatea.
Petru Buboiu este candidatul PNG pentru un post de deputat în judeţul Sălaj. „Dacă ar fi să fac campanie pentru cineva pe care-l cheamă Buboiu, i-aş cere să evite jocurile de cuvinte despre cum va sparge buboiu’ corupţiei“, comentează Bogdan Naumovici, creative director la Leo Burnett. Tărăşenie la PSD, Resmeriţă la PDL Pentru PSD, în Vâlcea, candidează Tărăşenie Dumitru. Consultantul politic Dan Pavel este de părere că „numele este un dezavantaj când nu ai nimic altceva să-i ataşezi“. „Fiecare nume are un destin. Depinde foarte mult şi de partea cărui partid candidezi. Dacă Tărăşenie sau Buboi ar fi puşi de Mazăre în Constanţa, ar fi aleşi“, susţine Dan Pavel. În Hunedoara candidează PSD-istul Resmeriţă Cornel. Şi PDL are un Resmeriţă. La Galaţi, pentru Camera Deputaţilor, candidează Doru Resmeriţă.
În Bacău, Bebe Coandă este unul dintre contracandidaţii lui Viorel Hrebenciuc, în colegiul pentru Camera Deputaţilor. Este de la PDL. La fel şi Iulian Sugaru, candidatul democrat-liberalilor din Neamţ pentru Camera Deputaţilor. Bebe Coandă nu are absolut nicio relaţie cu Bebe Tauru, candidatul PNG în Colegiul 3 Gorj, pentru Camera Deputaţilor.
Pe colegul lui Bebe Tauru din Colegiul 4 îl cheamă Bolovan Durbăcea. În Colegiul 6 Gorj, un alt nume greu: Gheorghe Bucălete de la PRM, concurentul lui Victor Ponta (PSD). Coleg de partid cu Bucălete este Titus Cârnaţiu, candidat la Senat în Braşov. Politicianul Urban candidează în rural
Iulian Urban, candidat al PDL, vrea să reprezinte mediul rural. El vrea să reprezinte în Senat comunele ilfovene din sud-estul Capitalei. Numele le limitează unora dintre candidaţi atât opţiunile politice, cât şi arsenalul de campanie.
Ionel Ciunt este candidatul PSD pentru un post de senator în Sălaj. Oare ar fi putut el să candideze pentru PDL sub sloganul „România pe mâini bune“? Să ne imaginăm cum ar suna un comunicat electoral al lui Gabriel Mutu, candidatul PDL pentru Camera Deputaţilor: „Mutu a vorbit cu alegătorii din Colegiul 12 Bucureşti. Mutu le-a spus că le va mări pensiile şi salariile“.
Sau ar putea Victor Surdu, candidatul PSD pentru un loc de deputat de Neamţ, să apeleze la un slogan comun precum: „Surdu, un deputat care te ascultă“?
În colegiile pentru Senat din judeţul Ialomiţa candidează pesediştii Mihăiţă Găină şi Alecsandru Ştiucă. Contrar numelui, Ştiucă este un profesor de limba română, care a îndeplinit în ultimii patru ani un discret mandat de parlamentar. Se pare însă că adevăraţii răpitori se ascund în parlament sub nume care nu bat la ochi.
UNIC
Candidatul perfect
Candindatu. Gabriel Candindatu. Aşa se numeşte personajul cu care PNG vrea să câştige postul de senator în Colegiul 1 Constanţa. Omul lui Becali are un nume predestinat candidaturii. Şi are toate şansele să rămână doar candidat şi după afişarea rezultatelor alegerilor. Un alt personaj cu nume parcă făcut pentru politică este Gabriel Gospodaru. Chiar dacă ar fi fost mai potrivit pentru primărie, unde se cere un bun gospodar, candidatul PDL Suceava îşi încearcă şansele pentru Camera Deputaţilor. La fel şi Severus Militaru, un nume de ministru al apărării, candidatul PDL Gorj. Aşa şi cum Dan Sgârcitu, un candidat PNG Dolj, pare potrivit ca ministru de finanţe. Şi consultantul politic Dan Pavel, şi Bogdan Naumovici consideră că nu există nume care să împiedice un candidat să devină om politic. „Trăim într-o ţară în care Băsescu este preşedinte, iar Tăriceanu premier“, comentează Naumovici.