UE, iritată de şantajul militar al Rusiei

UE, iritată de şantajul militar al Rusiei

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat anunţul făcut de preşedintele rus Dmitri Medvedev privind amplasarea de rachete balistice în enclava Kaliningrad, relatează AFP.

Într-un interviu acordat cotidianului „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, şeful diplomaţiei germane, care, în general, adoptă un ton moderat la adresa Rusiei, a subliniat că declaraţiile liderului de la Kremlin reprezintă „un semnal inadecvat, într-un moment neinspirat“.

„Rusia ar trebui să fie conştientă că şansele unor bune relaţii ruso-americane depind de viitorul preşedinte american, care încearcă să promoveze un nou parteneriat“, a declarat Steinmeier. „Moscova nu ar trebui să fie la originea unor noi neînţelegeri“ în relaţiile dintre Moscova şi Washington, a adăugat şeful diplomaţiei de la Berlin.   Germania, principalul partener comercial al Rusiei, consideră că amplasarea unor noi rachete în Europa trebuie să răspundă nevoilor comune de apărare la nivel regional şi să facă obiectul negocierilor în cadrul NATO şi între Statele Unite şi Rusia.

La rândul său, reprezentantul guvernului german pentru relaţiile cu Moscova, creştin-democratul Andreas Schockenhoff, a apreciat că „astfel de ameninţări de natură militară subminează încrederea pe care Rusia încearcă să o restabilească la nivel internaţional după criza georgiană“.   Avertisment de la UE Uniunea Europeană a reacţionat, de asemenea, la declaraţiile liderului de la Kremlin. „Preşedinţ ia Consiliului UE îşi exprimă preocuparea serioasă în ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui rus Dmitri Medvedev făcută în faţa Adunării Federale ruse prin care anunţa amplasarea unor rachete Iskander în regiunea Kaliningrad“, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Frederic Desagneaux.

„Această declaraţie nu contribuie la stabilirea unui climat de încredere şi la ameliorarea securităţii în Europa, în timp ce noi dorim un dialog cu Rusia pe probleme privind securitatea la nivelul întregului continent european, iar Rusia a făcut propuneri în acest sens“, a adăugat oficialul francez.   Dmitri Medvedev a anunţat miercuri, în primul său discurs despre starea naţiunii, instalarea de sisteme de rachete balistice în enclava de la Marea Baltică, în replică la amplasarea de către Statele Unite a unor elemente ale scutului său antirachetă în Polonia şi Cehia. „Pentru a neutraliza, în caz de necesitate, sistemul de apărare antirachetă, vom amplasa în regiunea Kaliningrad complexul de rachete Iskander“, a declarat atunci liderul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News