BLAGA: "În PDL au loc şi Talpeş, şi Paleologu"

BLAGA: "În PDL au loc şi Talpeş, şi Paleologu"

Secretarul general al PDL Vasile Blaga spune că experienţa lui Ioan Talpeş, fostul consilier al lui Ion Iliescu şi candidat din partea PDL la Bucureşti, este foarte utilă.

Blaga acuză Transporturile că schimbă traseul Autostrăzii Transilvania în funcţie de terenurile pe care le cumpără rudele politicienilor, şi Ministerul Internelor pentru că a întârziat aplicarea contractului de securizare a frontierelor. În viziunea lui Blaga, un cabinet de tehnicieni ar putea să gestioneze ţara în alegeri.

Ioana Lupea: Ce i-aţi recomanda preşedintelui Băsescu, să promulge sau să nu promulge legea salariilor din învăţământ?  Vasile Blaga: Nu-mi permit să-i fac nicio recomandare preşedintului. Am convingerea că va lua decizia potrivită. Mircea Marian: Dar Partidul Democrat Liberal continuă să susţină că este o creştere sustenabilă? Aşa am şi votat. Cum aţi fi votat dumneavoastră după ce premierul anunţa, cu câteva zile înainte, că România zbârnâie, că economia merge extraordinar, că nu vom fi afectaţi de criza mondială, să ne cumpărăm case în America. E adevărat şi că, după două zile, avea atâta încredere în sistemul bancar românesc că şi-a scos banii şi i-a băgat în sistemul de stat. Şi tot atunci, domnul Meleşcanu a spus că, şi asta ne-a intrigat cel mai mult, nu vor pune în aplicare nicio măsură salarială decât dacă o aprobă ei. Mai mult, să nu uităm, premierul e şi deputat. De ce nu şi-a susţinut punctul de vedere? La fel şi domnul Voicu, ministru pentru relaţia cu parlamentul. De ce preşedintele Camerei, membru de vază al PNL-ului, Crin Antonescu, şeful grupului parlamentar, nu şi-a spus punctul de vedere? De ce domnul Adomniţei, care a votat printre primii, nu a dat un semnal? De ce domnul Eugen Nicolăescu, celălalt ministru prezent în sală, a votat? Atunci, colegii mei cu multă încredere au votat acest proiect de lege pentru că e sustenabil. Mai mult, vă aduceţi aminte, şi noi, şi preşedintele când s-a pus problema măririi pensiilor am spus acelaşi lucru: spuneţi sursele! Şi au declarat un fals, că noi ne-am opus măririi pensiilor. Şi am pierdut multe puncte la locale. I.L.: Cum combateţi mesajul premierului că, dacă această mărire de salariu va fi realizată, pâinea va ajunge la 1.000 de lei noi?   Dar nu este problema noastră. Partidul Democrat Liberal, ţin să vă amintesc, e în opoziţie. Guvernul a intrat în acest joc, guvernul să iasă din el. Şi de ce să credem că nu sunt bani când pe masa premierului e un proiect de hotărâre prin care se dau un miliard de euro primarilor PNL şi PSD. Şi, ca să nu spună că dau numai alor lor, dau vreo 7%-8% şi primarilor PD? Văd că sunt banii. Ar trebui să facă ceva, să anuleze această lege, să-şi asume răspunderea în parlament. M.M.: Votaţi împotrivă?   De principiu, PDL votează împotriva oricărui guvern din care nu face parte. N-am amâna nici alegeri, imediat ar putea fi numit un guvern de tehnicieni care să gestioneze ţara pe perioada alegerilor.  

M.M.: Nu vă e teamă că-l martirizaţ i pe Tăriceanu?   Ştiu că spre asta se îndreaptă. Problema e ţara, nu Tăriceanu! Credem că Tăriceanu va pleca în urma votului din noiembrie. Noi vrem şi mărirea salariilor profesorilor şi vrem şi să meargă economia bine. Cred că marea problemă a lui Tăriceanu şi a acestui guvern e alocarea discriminatorie a resurselor.  

I.L.: Partidului Democrat Liberal poate fi acuzat de populism electoral.   PNL a procedat cum n-a mai procedat niciun guvern, nici măcar Năstase într-un an electoral, alocând resursele cum le alocă. De câte ori e vorba de a utiliza banul public fără nicio lege, îl utiliează, şi iată cum îl utilizează: discriminatoriu. Şi creează mari probleme democraţiei cu acest lucru.   I.L.: Pentru că aţi vorbit despre funcţionarii publici, n-am auzit niciun partid să vorbească despre birocraţie. Ce veţi face, mai ales că funcţionarii reprezintă totuşi un electorat stabil.   Firul roşu al programului nostru de guvernare îl reprezintă modernizarea României şi atingerea standardului mediu de viaţă din Uniunea Europeană. Descentralizarea statului român astfel încât Guvernul României să se ocupe numai de control şi inspecţii, asta vrem să facem. Cetăţeanul şi comunitatea sunt importante, descentralizăm, trecem atribuţiile guvernului spre administraţiile publice locale. Programul de guvernare al Alianţei cu care am câştigat alegerile din 2004, în baza căruia Tăriceanu zice că guvernează, dar nu mai guvernează de doi ani, spune foarte clar. În 2007 trebuiau stabilite de către Ministerul Finanţelor standarde de cost pentru fiecare serviciu public. Asta era o măsură cu adevărat liberală care trebuia luată de ministrul Vosganian, care am înţeles că, din când în când, cântă la pian în minister, când e foarte obosit. M.M.: Cântă la pian în minister? Întrebaţi-i colegii, când e foarte obosit, stresat cântă la pian. Ar trebui să-şi pună salariaţii să-şi stabilească standardele de cost, pentru că numai Ministerul Finanţelor o poate face. Nu poţi lăsa acest lucru la comunităţile locale, pentru că nu avem bugetul Americii. E tendinţa asta de a umfla costurile întotdeauna. De ce spun că e o măsură liberală: ştim cât costă un copil în şcoală, în grădiniţă, cât îşi poate permite România, să zicem că-şi poate permite un milion de lei. Dau şi eu un milion de lei, pentru fiecare copil din ţara asta, aşa cum spun legea şi Constituţia, dumitale mai pui un milion şi-l dai la o grădiniţă privată, dacă vrei. M.M.: Am văzut în programul de guvernare, legat de descentralizare, metroul, cât a fost domnul Videanu la primărie, a spus, s-a plâns, că nu ia metroul. În programul de guvernare, dacă nu mi-a scăpat mie, nu era trecută nicio prevedere în acest sens.   Asta nu pot să o fac. În programul de guvernare se scriu principiile. În prima secundă îl transmiţi, cu subvenţie cu tot, către Primăria Generală. Locul lui e în Autoritatea Locală Metropolitană. INFRASTRUCTURA SUB ORBAN „La Autostrada Transilvania se schimbă traseul după ce-au cumpărat terenuri rudele anumitor politicieni“  

M.M.: Scandalul cu salariile şefilor de agenţii şi companii de stat. O soluţie ar fi legea salariză rii funcţionarului public, prevăzută în programul Alianţei D.A. Aţi fost ministru de interne, de ce nu aţi făcut-o dv.?   Proiectul legii sistemului unic de salarizare a funcţiei publice l-am lăsat gata la minister pe 6 aprilie 2007, când ne-au scos de la guvernare. Mă surprinde că primul-ministru nu ştie ce e în guvernul Domniei Sale. Acel proiect era gata, îl are domnul David, e lucrat cu Banca Mondială. Propunerea mea era atunci îngheţarea pentru un anumit timp, doi, trei, patru, cinci ani, a salariilor medii şi foarte mari şi majorarea salariilor mici. Vă rog să vă uitaţi pe site-ul guvernului, e în programul legislativ pe 2007. La Ministerul Muncii, domnul Barbu a lăsat gata, numai să intre în guvern, sistemul de salarizare a bugetarilor şi a celor care lucrează pe bază de contract. Dacă ajungem la putere ne vom asuma răspunderea pe ele. Cum ne vom asuma răspunderea pe un pachet de legi care să permită începerea lucrărilor la autostrăzi. M.M.: Pe exproprieri? Pe exproprieri, pe contestarea licitaţiilor. Tot ce îngreunează procedura, astfel încât să nu mai fie posibilă nici schimbarea rutelor autostrăzilor, în funcţie de terenurile pe care şi le-au cumpărat unul sau altul dintre potentaţi. Aţi văzut Autostrada Transilvania, una dintre probleme asta este: se schimbă traseul după ce-au cumpărat terenuri rudele anumitor domni politicieni. Se schimbă traseul autostrăzii ca să cumpere statul alte terenuri, cam de la aceiaşi oameni, dar în alte zone şi la preţuri de o sută de ori mai mari.   I.L.: Aveţi un exemplu?   Sunt date publice la minister, mă refer la schimbarea traseului. E una dintre obiecţiile celor de la Bechtel.  

M.M.: Schimbarea e făcută de Ministerul Transporturilor?   Sigur că da.  I.L.: Totuşi, dumneavoastră aţi fost doi ani la guvernare şi aţi avut Ministerul Transporturilor. De ce nu aţi făcut nimic atunci?   Aşa este, eu susţin în continuare că domnul Dobre e un om foarte cinstit, dar nu a avut forţa necesară pentru a renegocia, în timp util, contractul cu Bechtel, aşa cum am făcut-o eu cu EADS.  

M.M.: Dumneavoastră aţi fi trecut prin CSAT documentaţia de achiziţie?   Făceam doar un raport despre stadiul negocierilor.  

I.L.: Este posibil ca ministrul Cristian David să nu fi ştiut despre problemele contractului şi să fi trimis documentele cu achiziţia de maşini Logan la CSAT cu bună- credinţă? Nu cred, asta nu înseamnă că eu îl fac mincinos pe domnul ministru. Poate dânsul chiar nu ştie. Dar de ce mai e nevoie de ministru atunci, dacă nu ştii de contracte de sute de milioane de euro? Totuşi, Ministerul Internelor are o instituţie foarte serioasă, se numeşte Direcţia de informaţie şi protecţie internă.  

M.M.: Popa susţine că a cerut un aviz de la Direcţia de informare şi protecţie internă şi de la SRI, şi de la DGA. Şi toată lumea a spus că acel contract e în ordine.   Nimeni nu spune că acel contract nu e în ordine ca procedură. Dar trebuie să mergi şi să vezi preţul real al achiziţiilor. Patronii de la Ager Leasing oare nu sunt ei şi acţionari la subcontractori? Să vedem cine sunt subcontractorii!  

I.L.: Când dv. aţi făcut contract tot cu Ager Leasing, nu ştiaţi că e acţionară şi la subcontractori? Au fost discuţii multe şi atunci. Să vă spun ce s-a pus pe maşină, rame, o baterie în plus, e absolut suficient pentru poliţia rurală. Totul, absolut totul, în 12.300 de euro, cu maşinile la cheie. OAMENI NOI, OAMENI VECHI

„Silviu Prigoană este cu programul de guvernare al PDL în braţe“ 

I.L.: La alegerile locale aţi avut traseişti ca Dorel Onaca, venit de la PRM. Acum îl aveţi pe Ioan Talpeş, fost consilier al lui Ion Iliescu.   Îl avem şi pe domnul Talpeş, îl avem şi pe domnul Paleologu. Peste 80% dintre oameni sunt noi în politică. Dar domnul Talpeş a lucrat mult în zona creştin socială, l-am văzut la congresele CDU şi CDS în Germania. Mulţi dintre şefii unor partide aşa-zise de dreapta, PNL-ul, au fost foarte apropiaţi de domnul Iliescu, domnul Meleşcanu şi alţii. Eu cred că experienţa domnului Talpeş ne va fi foarte utilă. M.M.: Dar domnul Prigoană...  Este un foarte bun gospodar. M.M.: Va respecta disciplina de partid?   Am avut o astfel de discuţie cu domnul Prigoană. Este pe linia partidului. Cât timp nu a fost membru PDL putea să se pronunţe pe orice temă, dar acum este cu programul de guvernare al PDL în braţe.  I.L.: La locale, Prigoană a spus că „pe domnul Blaga îl votează toţi comuniştii din ţara asta“. Cum cadrează acest mesaj cu atitudinea PDL, care a fost în parlament în favoarea condamnării comunismului?  Era mai slobod la gură, nu era candidat atunci.  

M.M.: Dar cât de rău v-a făcut faptul că l-aţi susţinut pe Vadim Tudor să ajungă vicepreşedinte al Senatului?   A fost o greşeală a conducerii. Trebuie să ne-o asumăm. Am aflat după. Probabil decizia s-a luat un pic pripit.  

I.L.: Această greşeală aruncă asupra PDL suspiciunea că împreună cu PRM vrea să blocheze alegerile uninominale şi să le amâne. De ce noi şi nu cel care a făcut o astfel de lege astfel încât să poată fi contestată? Noi suntem parte a guvernului? Cum putem fi noi acuzaţi?  I.L.: Nu-şi face nimeni sepuku pentru greşeală?   Domnul preşedinte Emil Boc n-a fost singur atunci şi am greşit mai mulţi.

I.L.: Nu vă îngrijorează tendinţa de creştere a PSD?   Este un lucru care ne îngrijorează, a beneficiat de foarte multe din pomenile electorale ale guvernului. PSD arată exact ca acum patru ani când şi-a propus să se reformeze. Este partidul condus de domnul Geoană, care trimite PSD-işti în Cosmos, pune GPS-uri la tractoare, dă 25.000 de euro cui vine acasă. Nu a prezentat un program de guvernare, doar opt pagini cu zece idei.  

M.M.: Exact aşa a câştigat şi Sorin Oprescu.   Românii nu se lasă amăgiţi de două ori.  

M.M.: Cu 37%, cât aveţi în sondaje, aţi reuşi să faceţi un guvern monocolor?   Noi sperăm să putem face singuri guvernul. Vorbim despre alianţe după alegeri.  

M.M.: Nu îi impuneţi o opţiune lui Traian Băsescu atunci când îl susţineţi pe Stolojan pentru funcţia de premier? Dacă vă refuză?  Indiscutabil, decizia este a preşedintelui.  

M.M.: O chemaţi pe Monica Macovei înapoi la justiţie?   Vom merge cu un candidat independent la justiţie. Şi dacă Monica Macovei va dori, este prima către care ne vom îndrepta. M.M.: Vă doriţi Internele? La un moment dat, mulţi colegi îmi pronunţau numele pentru postul de prim-ministru. Am spus de la bun început: ceea ce îmi doresc este Ministerul Administraţiei şi Internelor.  

I.L.: Ce fel de guvern veţi prezenta?   Va trebui să ţinem cont de performanţele oamenilor şi ale organizaţiilor noastre. Eu nu pot veni cu o căciulă şi să spun organizaţiilor judeţene: câştigaţi alegerile, că aici suntem noi. Nu sună nici corect, nici colegial.   SCHENGEN

Contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, întârziat cu cel puţin un an I.L.: Există riscul să nu intrăm în spaţiul Schengen la data preconizată?   Contractul cu EADS a fost conceput să se finalizeze pe 31 decembrie 2011, dată pentru care mi-am asumat angajamentul pentru intrarea în spaţ iul Schengen. Între timp, domnul ministru şi guvernul au fost mai optimişti şi au propus semestrul I din 2011. Din datele pe care le am, este întârziat cu mai bine de un an. Trebuie făcută o evaluare foarte serioasă a cauzelor pentru care nu se mai face nimic. În operă este pus doar sistemul Backup IT din opt sisteme.  

M.M.: În perioada în care eraţi ministru, aveaţi informaţii că Dorin Marian, şeful cancelariei premierului Tăriceanu, şi Cătălin Harnagea, fostul şef SIE, prin una dintre firmele lor, acordă consultanţă EADS?  EADS are obligaţia să spună cu cine lucrează, pentru a nu crea conflicte de interes. Cei doi nu erau atunci consultanţi. Din câte am înţeles, de vreo două săptămâni, nici nu mai lucrează. Dacă vom câştiga alegerile, tot eu voi fi ministrul care va face ca românul să nu mai întâlnească niciun poliţist de frontieră din Bucureşti şi până în Marea Nordului.

Ne puteți urmări și pe Google News