Aplauze pentru Dinescu

Aplauze pentru Dinescu

Cu un start mai reuşit decât anul trecut, a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie "Oskar Pastior" a început joi seara la Sibiu. Mircea Dinescu a fost atracţia primei seri, dar şi poetul cel mai îndelung aplaudat.

Evenimentul a fost deschis la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal, de Ernest Wichner, din partea Literaturhaus Berlin, şi de Corina Bernic, din partea Institutului Cultural Român din Bucureşti.

Ideea festivalului s-a născut acum doi ani, la Berlin, a spus Corina Bernic, când Ernest Wichner i-a mărturisit că doreşte să organizeze un festival în România, sub semnul operei poetului german Oskar Pastior, născut la Sibiu cu 81 de ani în urmă.

Însă se punea problema că autorităţile române comunică foarte greu, nu răspund la corespondenţă, şi astfel s-a născut ideea colaborării cu ICR. Gândul de a face festivalul anual a venit abia după prima ediţie, considerată reuşită, a spus Corina Bernic.

Sală plină, public ales Din păcate nu prea bine mediatizat pe plan local, festivalul a adunat în prima seară un public de circa o sută de persoane, în mare parte scriitori şi oameni de cultură ai locului, în timp ce presa locală a lipsit. Sala a fost însă plină, ba chiar a fost nevoie să se mai aducă scaune, iar atmosfera mai reuşită decât anul trecut, când festivalul a semănat mai degrabă o întâlnire cu circuit închis a scriitorilor europeni.

Cel care a deschis seria lecturilor a fost poetul german Ulf Stolterfoht, urmat de Mircea Dinescu, aplaudat îndelung, o parte a publicului ridicându-se la final în picioare. În sală s-a aflat şi soţia poetului, Maria Dinescu. Departe de a fi exploziv, aşa cum ne-a obişnuit în emisiunile televizate, poetul Mircea Dinescu a recitat foarte sobru, lăsând numai poezia să fie singurul spectacol al serii. Un spectacol care s-a dovedit a fi extrem de apreciat.

Versurile sunt recitate de autori în limba natală şi sunt traduse în germană, respectiv română. Autorii români invitaţi la festival sunt Mircea Dinescu, Mugur Grosu şi Vasile Leac, precum şi Herta Muller, sosită din Germania, care urma să citească vineri seara. În cadrul festivalului a fost lansată şi antologia ediţiei precedente, apărută la editura Art.

Festivalul se încheie sâmbătă, cu lecturi de la ora 16 pe terasa Filarmonicii Sibiu, susţinute de Marius Grzebalski din Polonia, Ana Ristovic din Serbia, Mugur Grosu din România, Inger Christensen din Danemarca şi Felix Philipp Ingold, din Elveţia. Iar de la ora 20, tot la filarmonică, are loc un dublu concert care marchează închiderea, cu Numminen & Pedro din Finlanda şi Ada Milea.

Ne puteți urmări și pe Google News