S-a născut pe 27 ianuarie 1958 în Sinaia. Este căsătorită şi are un copil. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti si este doctorand în Drept Penal. A studiat atât la Academia ONU pentru lideri politici, cât şi la Harvard University-Kennedy School of Government.
Norica Nicolai este una dintre puţinele femei care s-au făcut remarcate în politica românească, în primul rând prin implicarea în dezbaterile publice, dar şi prin activitatea parlamentară. Fost mebru al PNŢCD, în perioada 1996-2000, a deţinut funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, iar din 2000 intră în PNL, unde este vicepreşedinte.
În prezent, se află la al doilea mandat de senator, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de vicepreşedinte, precum şi în Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.
A susţinut în permanenţă ideea promovării femeilor în politică, în ianuarie 2006 fiind reconfirmată în funcţia de preşedintă a organizaţiei naţionale a femeilor liberale. Este unul dintre contestatarii proiectului de fuziune PNL-PD, afirmând întâietatea tradiţiei şi a valorilor liberale, precum şi importanţa afilierii internaţionale a partidului. Nicolai a fost implicată în scandalul „Nepoata”, în aprilie 2006, când senatorul liberal a permis nepoatei sale să voteze, în locul unui parlamentar, una dintre legile aflate pe ordinea de zi. Chiar dacă la acel moment opozitia a cerut demiterea Noricai Nicolai din funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei de apărare şi de preşedinte al comisiei ce anchetează existenţa presupuselor baze CIA în România, Norica Nicolai a scăpat doar cu un avertisment dat de Biroul Permanent al Senatului.
Cel mai recent scandal în care a fost implicată Norica Nicolai este cel din Justiţie. După demisia contestatului Tudor Chiuariu din funcţia de ministru, Călin Popescu Tăriceanu a nominalizat-o pe Nicolai pentru acest post. Traian Băsescu a refuzat, însă, în repetate rânduri să accepte numirea liberalei la Ministerul Justiţiei motivând că în cariera profesională de procuror a acesteia ar exista elemente care ar face nepotrivită numirea ei în funcţia de ministru al justiţiei. Şeful statului a insistat că această funcţie presupune o reputaţie neştirbită, ca membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii şi al CSAT. Norica Nicolai a precizat ca îl va acţiona în judecată pe Traian Băsescu, afirmând că deciziile luate de acesta împotriva ei reprezintă o "formulă de totalitarism", şi că iar acest gest poate crea precedente periculoase.
Ulterior, Curtea Constituţională a dat un verdict în cazul sesizării guvernului faţă de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a o numi pe în funcţia de ministru al Justiţiei.
OPINIA SPECIALIŞTILOR
"Fără să fi avut roluri de prim-plan, a funcţionat întotdeauna ca o „rezervă” extrem de versatilă. Cu multă experienţă, devine treptat un pilon al dreptei româneşti. Luptătoare, supravieţuitoare, bine pregatită" - Bogdan Teodorescu (politolog)
"Politician de cursa lungă. Calităţi manageriale, puternică, imprevizibilă" - Mircea Kivu (sociolog)
"Ambiţioasă, determinată, arivistă, capabilă sa linguşească, dar şi să rupa totul în cale. Discurs sigur, ameninţător. Bivol" - Bogdan Lucaciu (psiholog)
Voi cum aţi caracteriza-o pe Norica Nicolai?
Vedeţi şi:
Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie