AVAS lasă soarta celor 8% din Petrom la mâna parlamentului
- Adam Popescu
- 10 septembrie 2008, 06:40
Parlamentul, forul legislativ, va decide dacă Asociaţia Salariaţilor va intermedia sau nu vânzarea titlurilor către angajaţii companiei.
Guvernul a găsit cea mai uşoară modalitate de a rezolva problema vânză rii pachetului de 8% din acţiunile Petrom către salariaţ i: o pasează parlamentului. Din cauză că Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de şeful Petromservice, Liviu Luca, nu renunţă la ideea intermedierii acestui proces şi susţine că actuala lege încalcă dreptul constituţional la libera asociere, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină sintagma „în mod direct“ din actul care reglementează vânzarea titlurilor.
„Odată aprobată, ordonanţa va fi trimisă parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă, iar forul legislativ va decide modul în care se vor vinde acţiunile şi cine sunt beneficiarii“, a declarat, într-un interviu acordat EVZ, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
„Planul B“ al AVAS
Potrivit acestuia, textul ordonanţ ei de urgenţă va preciza că aceasta va produce efecte abia după aprobarea actului normativ de către parlament. „Dacă guvernul o adoptă într-o lună, actul normativ poate intra în parlament în această sesiune. Urmează o perioadă în care beneficiarii îşi vor exprima dreptul de cumpărare, de circa 60 de zile“, a precizat Atanasiu.
Totodată, în cazul în care parlamentul respinge ordonanţa de urgenţă, AVAS va continua procesul prin promovarea hotă- rârii de guvern iniţiate în urmă cu un an, potrivit căreia vânzarea pachetului de 8% se va face în mod direct către salariaţi din momentul intrării în vigoare a ordonanţei de privatizare, 26 august 2003, până în prezent.
Miza: jumătate de miliard de euro
„Acest proiect a primit toate avizele şi se află la Ministerul Justiţiei. Ne-am împotmolit la discuţiile cu sindicatele“, a mai spus Atanasiu. Asociaţia Salariaţilor Petrom susţine că actuala lege nu respectă Constituţia şi îngrădeşte dreptul la liberă asociere. „Juriştii au păreri împărţite, tocmai din acest motiv am elaborat ordonanţa de urgenţă pe care o vom trimite în parlament. AVAS nu este for legislativ, nu hotărăşte cum intră salariaţii în posesia acţiunilor, astfel că preferăm să decidă parlamentul“, a subliniat oficialul.
Miza este preţul mic la care salariaţii vor achiziţiona acţiunile, respectiv 0,0525 euro (0,2158 lei la cursul din 2004) pe acţiune, acelaşi plătit de OMV la privatizare. Astfel, pentru 4,48 miliarde de acţiuni, statul va încasa de la beneficiari peste 270 de milioane de euro. Cotaţia titlurilor Petrom la Bursa de Valori Bucureşti a fost, ieri, de 0,415 lei, astfel că pachetul de 8% ar valora, în prezent, peste 530 de milioane de euro.
Luca ţine morţiş să fie intermediar
„Vom contesta orice decizie a guvernului care interzice dreptul de asociere“, a precizat, pentru EVZ, Liviu Luca. Potrivit acestuia, din ce în ce mai mulţi salariaţi se înscriu în asociaţia pe care o conduce, atraşi de posibilitatea de asociere, numărul acestora depă- şind, în prezent, 82.000. Totuşi, liderul sindical a declarat că nu cunoaşte numărul celor care vor beneficia de aceste titluri. „Aşteptă m decizia autorităţilor, însă corect ar fi ca şi salariaţii dinainte de privatizare să fie incluşi“, a punctat Luca. În opinia sa, este corect faptul că decizia va aparţine parlamentului. „Nu înţeleg, însă, de ce nu a fost elaborat un proiect de lege şi va trebui să se piardă atâta timp cu ordonanţa“, a comentat el.
Vîntu: „Dacă vreau acţiuni, cumpăr de pe Bursă“
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu spune că a renunţat de mult timp să-l consilieze pe Liviu Luca în acest proces şi susţine că nu are niciun interes în această tranzacţie, în ciuda celor relatate de presă de-a lungul timpului. „Doar beneficiarii acestor acţiuni pot cumpăra la preţul mic, stabilit de lege, şi nu le pot vinde decât pe Bursă. Astfel că nu am niciun interes să cumpăr acţiuni de la salariaţi. Dacă vreau 8% din Petrom, scot bani din bancă şi iau de pe Bursă“, ne-a declarat Vîntu. Pe de altă parte, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a susţinut că salariaţii care achiziţ ionează aceste titluri sunt liberi să le vândă în orice circumstanţe, nu neapărat prin intermediul pieţei de capital.
FINAL APROAPE PREVIZIBIL
Deputaţii vor să respecte libertatea de asociere
„Nu cred că îşi va asuma cineva să apuce «cartoful fierbinte» în această problemă, deoarece discuţia va fi publică, va putea asista oricine. Se va putea vedea dacă şi cine încearcă vreun mare tun economic, în funcţie de motivele pe care le invocă. Un lucru trebuie respectat, libertatea de asociere, iar în acest caz nu contează cine e preşedintele PAS“, a explicat Mihai Tudose (PSD), preşedintele Comisiei economice din Camera Deputaţilor.
Ordonanţa de urgenţă care reglementează vânzarea celor 8% din acţiunile Petrom va intra în primă fază în dezbaterea Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Ulterior, textul legislativ ajunge în dezbaterea Comisiei economice a Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz. În funcţie de rapotul prezentat de această comisie şi de modificările aduse textului, deputaţii pot decide adoptarea sau respingerea ordonanţei. Dacă este adoptată, ordonanţa devine lege în momentul promulgării de către şeful statului. (Andi Manciu)