Programul "Cornul şi laptele", neconform

Programul "Cornul şi laptele", neconform

România ratează o parte din banii europeni pentru programul "Cornul şi laptele" din cauză că nu toate produsele lactate distribuite elevilor în cursul anului şcolar trecut au fost conforme cu normele UE.

Regulamentele Uniunii Europene stabilesc faptul că ajutorul de 0,6 lei/litru de produs lactat se poate acorda ţărilor membre doar dacă produsele care ajung la elevi sunt procesate din lapte conform. România a primit derograre pentru anii 2007-2009 şi poate procesa lapte neconform până la expirarea termenului. Pe de altă parte, şi cele două milioane de euro pe care România ar trebui să-i primească pentru produsele lactate conforme date în consumul şcolarilor anul trecut sunt sub semnul întrebării.

Unele voci spun că cei 0,6 lei pe care îi suportă Uniunea Europeană din cei 3 lei, cât costă litrul de lapte, ar fi trebuit să fie plătiţi furnizorilor de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agicultură, şi nu de consiliile locale. Decontul depus de aceste entităţi nu este valabil în faţa autorităţilor europene. Alţi oficiali dau asigurări că banii nu se vor pierde. „Din punctul nostru de vedere, banii nu se vor pierde. Mai mult, de anul acesta vor intra în program şi elevii din clasele V-VIII şi ajutorul european se va acorda şi pentru ei“, ne-au declarat oficiali din Ministerul Agriculturii. Mierea vine tot de la judeţ Guvernul a stabilit în şedinţa din această săptămână să plătească mierea destinată preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I-IV din bugetele locale. Începând cu 1 ianuarie 2009, sumele vor fi alocate din bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor municipiului Bucureşti, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Conform Legii 509/2006, copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi confesionale cu program normal de 4 ore, precum şi elevii din clasele I-IV din învaţământul de stat vor primi câte 60 de grame de miere pe săptămână, în funcţie de modul de ambalare, de două sau de trei ori pe săptămână. Normele de aplicare ale acestei legi sunt încă în faza de elaborare.

Ne puteți urmări și pe Google News