Lupte

Lupte

Probele de lupte au fost prezente în programul primei editii a Jocurilor Olimpice moderne, din 1896 si, cu exceptia Olimpiadei din 1900, au fost diputate la fiecare editie a Jocurilor Olimpice.

Luptele sunt împartite în doua stiluri: greco-romane si libere. La olimpiada de la Beijing se vor disputa 18 evenimente, 14 pentru barbati si 4 pentru femei, acestea concurând doar în probele de lupte libere. Probele feminine de lupte au debutat la Olimpiada de la Atena 2004 si sunt împartite în patru categorii de greutate - 48 kg, 55 kg, 63 kg si 72 kg -, în timp ce barbatii au la dispozitie sapte categorii, atât pentru lupte greco-romane, cât si pentru lupte libere - 55 kg, 60 kg, 66 kg, 74 kg, 84 kg, 96 kg si 120 kg.

Rusia este tara cu cele mai multe succese olimpice în probele de lupte, ei dominând în special probele de lupte greco-romane. Statele Unite sunt de asemenea o forta, mai ales la luptele libere, unde încearca sa opreasca suprematia rusilor. Alte tari importante în lumea luptelor sunt Turcia, Iran si Mongolia.

România a obtinut 32 de medalii olimpice în probele de lupta, dintre acestea, sapte au fost de aur, opt de argint si saptesprezece de bronz.

Prima medalie olimpica a României a fost câstigata de Francisc Horvat, care a terminat al treilea la categoria 52 - 57 kg a luptelor greco-romane, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956. Dumitru Pîrvulescu (aur), Ion Cernea (argint), Ion Taranu (bronz) au fost medaliatii României la Olimpaida de la Roma, din 1960, toti câstigînd medalii la lupte greco-romane. Urmatorele medalii de aur au venit la Olimpiada de la Munchen, din 1976, când Ghorghe Berceanu si Nicolae Martinescu au câstigat gategoriile -48 kg, respectiv 90 - 100 kg. Tot la Munchen, Vasile Iorga a adus prima medalie pentru România în probele de lupte libere, el câstigând bronzul la categoria 74 - 82 kg. Stefan Rusu a obtinut medalia de aur la lupte libere la Olimpiada de la Moscova, din 1980, iar patru ani mai târziu, la Los Angeles Ion Draica si Vasile Andrei i-au urmat exemplul, impunându-se la categoriile 82, respectiv 100 de kilograme. Ultima medalie a României în probele de lupte a fost obtinuta de Vasile Puscasu, aur la lupte greco-romane 100 kg, la Olimpiada de la Seul, din 1988.

Eusebiu Diaconu (greco-romane, categoria 60 kg), Virgil Munteanu (greco-romane, 55 kg), Gheorghita stefan (lupte libere, 74 kg), Ion Iulian Panait (greco-romane, 66 kg), Petru Toarca (lupte libere, 55 kg), Rares Chintoan (lupte libere,120 kg), Estera Dobre (lupte feminin, 48 kg ) si Ana Maria Paval (lupte feminin, 55 kg) vor concura din partea României în probele de lupte de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Competitiile de lupte se vor disputa în perioada 9-19 august, în sala China Agricultural University Gymnasium (8.200 de locuri).

Ne puteți urmări și pe Google News