La Berlin s-a deschis un bar "tematic" pentru nostalgicii fostei poliţii secrete est-germane.
Doi germani au deschis, la Berlin, un bar tematic destinat celor care doresc să-şi reamintească de vremurile când STASI făcea legea în fosta RDG. Numele localului din districtul Lichtenberg este „Zur Firma“ („La Firmă“) şi îşi întâmpină clienţii cu o cameră de luat vederi la intrare şi o masă pentru interogatorii amplasată într-un colţ al incintei, relatează publicaţia „Der Spiegel“.
Lângă uşă se află un manechin îmbrăcat exact ca un fost jandarm, cu baston şi scut, iar pe pereţi - cămăşi ale tineretului comunist est-german şi un slogan de popularizare a bucătăriei germane mai puţin obişnuit: „Veniţi la noi sau venim noi după voi!“. Cele mai multe „vestigii“ din acea perioadă sunt achiziţionate de pe site-ul de licitaţii e-Bay.
Clienţii fideli sunt rugaţi să completeze un formular, primesc un card de indentitate ce le conferă statutul oficial de „oaspete“ şi, în baza acestuia, beneficiază de 10% reducere la orice vor să consume. În afara nelipsitei beri, se mai pot comanda, printre altele, supă rusească cu smântână (la preţul de 2,80 euro) şi aspic cu cartofi prăjiţi (la preţul de 5,70 de euro). Ideea unui sexagenar „Atunci când deschizi un bar nou în Berlin, trebuie să vii cu o idee nouă“, spune unul dintre patronii barului, Willi Gau, în vârstă de 60 de ani. Când partenerul său de afaceri, Wolle Schmelz, i-a spus că pe Normannenstrasse, lângă fostul sediu al STASI, există un magazin gol, lui Gau i-a venit imediat ideea amenajării unui restaurant tematic.
„Pentru est-germani, STASI şi Normannenstrasse sunt unul şi acelaşi lucru. Evident, îi provocăm pe oameni. Dar nu vrem să denigrăm sau să glorifică m pe nimeni. Ne întoarcem încet-încet la statul monitorizat şi, dacă lucrurile vor continua în această manieră, vom fi puşi din nou în aceeaşi situaţie“ ca atunci când exista STASI, le transmite Willi Gau celor care nu s-au declarat prea încântaţi de ideea sa. PRAGMATISM GERMAN Funcţia bate simbolul Deşi cele mai multe reacţii sunt pozitive, unele voci consideră localul lui Gau şi Schmelz unul de prost-gust, susţinând că nu e deloc amuzant să le aduci aminte oamenilor de fosta poliţie politică estgermană, care avea 90.000 de agenţi cu normă întreagă şi peste 100.000 de „colaboratori neoficiali“. Însă unul dintre clienţii obişnuiţi ai restaurantului pune punctul pe „i“, cu pragmatismul specific germanilor: „Lucrul cel mai important este că aici poţi să te îmbeţi“.