Radovan Karadjici se află, începând de ieri-dimineaţă, în centrul de detenţie TPI de la Haga. Fostul lider sârb bosniac va compărea azi în faţa judecătorului.
Radovan Karadjici se află, începând de ieri-dimineaţă, în centrul de detenţie din Haga al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, unde a fost adus în noaptea de marţi spre miercuri. La ora locală 4.00 (2.00 GMT), fostul lider politic al sârbilor bosniaci a fost scos din penitenciarul în care fusese încarcerat după capturarea sa, pe 21 iulie, şi transportat la aeroportul din Belgrad, cu un convoi de mai multe jeepuri negre, relatează Reuters.
La 4.30 GMT, avionul care îl aducea în Olanda pe Radovan Karadjici a aterizat pe aeroportul din Rotterdam, de unde a fost transportat cu un elicopter la centrul de detenţie din cartierul Scheveningen. Decizia transferului lui Karadjici la Haga a fost luată de către ministrul sârb al justiţiei, Snezana Malovici, şi a fost pusă în aplicare la doar câteva ore după o manifestare organizată la Belgrad de opoziţia naţionalistă, care a degenerat într-un conflict cu forţele de ordine.
În ciuda speculaţiilor din ultimele zile, avocatul lui Karadjici a mărturisit că nu a încercat să întârzie, prin formularea unui recurs, predarea clientului său către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. „Nu, recursul nu a fost trimis, era singurul mijloc de a întârzia plecarea sa din Serbia, cu scopul de a permite familiei sale din Bosnia să-l viziteze“, a spus avocatul Svetozar Vujacici. Joia cea mare Radovan Karadjici va compărea pentru prima dată astăzi în faţa unui judecător al TPI, care îl va întreba dacă pledează vinovat sau nevinovat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Karadjici - împotriva căruia au fost formulate 11 capete de acuzare - nu va fi obligat să răspundă imediat, ci în termen de 30 de zile.
Numele judecătorului care îl va audia pe fostul lider al sârbilor bosniaci este Alphons Orie, se arată într-un comunicat al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. Prin vocea avocaţilor săi de la Belgrad, Radovan Karadjici a lăsat să se înţeleagă că va pleda nevinovat şi că se va apăra singur la Haga. Dacă se decide să pledeze vinovat, ceea ce este însă puţin probabil, va evita un proces îndelungat, iar judecătorilor nu le va mai rămâne decât să îl condamne la închisoare pe viaţă. SATISFACŢIE
Un succes major Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a salutat ieri transferul lui Radovan Karadjici la Haga şi a cerut Belgradului să depună eforturi pentru capturarea celorlalţi doi criminali de război aflaţi în libertate: liderul militar al sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladici, şi fostul preşedinte al autoproclamatei Republici Krajina, Goran Hadzici.
Arestarea lui Radovan Karadjici reprezintă „un succes major“ al cooperării dintre autorităţile de la Belgrad şi instanţa de la Haga, a declarat, la rândul său, Serge Brammertz, procurorul-şef al TPI, într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, la Haga. 11 capete de acuzare sunt formulate împotriva fostului preşedinte al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici