Ceauşescu, deranjat de criticile din ziare

Ceauşescu, deranjat de criticile din ziare

Dictatorul făcea, încă din 1953, revista presei sportive şi nu-i plăcea deloc ceea e citea.

Evenimentul zile“ şi grupul de investigaţii „Miliţia Spirituală“ vă prezintă penultimul episod din serialul despre culisele sportului românesc de la începuturile comunismului. În acest fragment, tovarăşul Miron Constantinescu atrage atenţia asupra metodelor pline de imaginaţie folosite de cluburile CCA şi Dinamo pentru a racola jucători. De asemenea, către finalul şedinţei din 12 mai 1953 a Secţiei Propagandă şi Agitaţie din Partidul Muncitoresc Român se ridica problema terorii la care erau supuşi arbitrii dar şi ziariştii care semnalau abaterile din sport. (...) Tovarăşul Ştefan Voicu: Conducerea grupărilor CCA (Casa Centrală a Armatei - actuala Steaua) şi Dinamo stimulează spiritul de harţă şi agresivitate la jucători, în special la fotbal şi ramurile mai populare. În ultimul timp există abateri accentuate la CCA, brutale şi grosolane, şi abateri mai puţine, probabil mascate şi făcute cu fineţe, la Dinamo. Realitatea este că la Dinamo se observă o îndreptare a situaţiei. Eu aş face câteva recomandări tovarăşului General Mănescu: să pună mai presus interesele sportului republican decât interesele de club. „Să se termine odată cu terorizarea arbitrilor“

La meciuri să nu mai stea pe tuşă pentru a influenţa pe arbitri şi jucători, şi să stea în tribună. Trebuie să spunem că asociaţiile sportive CCA şi Dinamo nu se ocupă de cadrele tinere de valoare, indiferent de ramura de sport. Bineînţeles în afară de fotbal. Pentru Petschovschi (n.r. - nume românizat, pentru că, în realitate, pe fotbalist îl chema Petschowski) s-a trimis un avion special să-l aducă de la Arad, când a avut meci. Dar pentru Ioniţă, maestrul sportului, cel mai bun vitezist la ciclism, nu s-a găsit 3.000 de lei să-şi facă dantura. Noi suntem în pericol să pierdem proba de 1000 metri la Festival. S

ă se termine odată cu terorizarea presei şi în special cu terorizarea „Sportului Popular“. Noi, „Scânteia“, am luat uneori atitudine critică împotriva abaterilor din sport, dar am luat o atitudine critică slabă, şi cu toate acestea am fost bombardaţi cu fel de fel de telefoane şi mie mi-a spus tov. Ceauşescu că o să ceară să se facă anchetă şi va merge până sus pentru aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să se termine odată cu terorizarea arbitrilor de către CCA. Să se reia Hotă- rârea Biroului Politic a CC (Comitetul Central) al PMR (Partidul Muncitoresc Român) şi să se prelucreze, să introducă munca politică printre jucători, să aibe responsabil politic, să ridice conştiinţa patriotică. CCA să se orienteze spre elemente noi.

„Ce are lumea cu CCA?“

Tov. Miron Constantinescu: Şedinţa s-a ocupat de unele manifestări nesănă- toase antipartinice în sport şi în special în fotbal. Fapt este că fotbalul nostru a obţinut unele succese, dovadă fiind rezultatele obţinute pe plan interna- ţional. Noi suntem pentru răspândirea fotbalului în mase, dar să meargă pe linia justă indicată de partid. Suntem însă împotriva exclusivismului fotbalist. Au avut loc însă unele greşeli şi abateri nesănătoase. La manifestările sportive se observă că publicul nu simpatizează echipele militare. De ce? Ar fi greşit să credem că publicul nu iubeşte regimul şi armata sa.

Ar fi greşit, deasemeni, să credem că o mână de reacţionari reuşeşte să atragă zeci de mii de oameni, în condiţiile când clasa muncitoare se află la putere. Se pune întrebarea: dacă publicul simpatizează orice altă echipă care joacă cu o echipă militară, iar atunci când joacă Dinamo cu CCA, publicul simpatizează pe Dinamo. Care sunt cauzele? CCA practică racolajul şi în dorinţa de a câştiga distruge celelalte echipe adversare. Masele văd aceasta, sunt conştiente de aceasta şi de aceea sunt împotriva echipei CCA care e formată prin racolaj pe spinarea grupărilor sindicale. VEZI ŞI:

Ceauşescu, primul blatist al ţării

Securitatea i-a ameninţat că le arestează părinţii

Le cerea steliştilor să nu vină la naţională

Ceauşescu: „E adevărat că am făcut o prostie când am distrus Flacăra Ploieşti“ CORNELIU MĂNESCU: „CCA nu se bucură de simpatie“

ADI DOBRE: Nimic nou pe frontul de Est