70 DE ANI FĂRĂ MISSY. Un volum cu fotografii inedite ale Reginei Maria, faimoasă pentru strălucitorul stil de viaţă, va fi lansat în această toamnă.
Regina Maria, una dintre cele mai iubite suverane ale României, renumită pentru demersurile sale literare, dar şi pentru operele caritabile din timpul Primului Război Mondial, este încă o dată omagiată, la comemorarea a 70 de ani de la moartea sa, printr-o carte care va apărea, în această toamnă, la Editura RAO.
Este vorba despre traducerea în limba română a cărţii „Marie of Romania. Images of a Queen“, coordonată de istoricul Diana Mandache, cuprinzând fotografii inedite ale celei supranumite Missy. Varianta în limba engleză a cărţii a apărut, în octombrie 2007, în Suedia, şi a fost lansată în România, pe 29 octombrie 2007, în prezenţa Regelui Mihai I şi a Reginei Ana, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
Volumul este prima cronică în imagini care ilustrează viaţa şi timpurile Prinţesei Maria de Edinburg - devenită regina României - şi reprezintă o vie introspecţie în viaţa regalităţii europene din perioada victoriană şi interbelică. El se bazează pe o documentare din arhivele Casei Regale britanice de la Castelul Windsor, de la Biblioteca Naţională a României - Colecţii Speciale, din colecţii personale ale dr. Mandache şi din Arhivele Naţionale ale României.
Inima de la Stella Maris
Inima Reginei Maria se află la Balcic, cunoscuta staţiune din nordul litoralului bulgăresc. Acolo, cea mai frumoasă regină a Europei acelor vremuri, supranumită Missy, a clădit mica biserică bizantină Stella Maris.
„Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeş lângă iubitul meu soţ Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie aşezată sub lespedele bisericei ce am clădit-o... Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseţilor făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Şi cum acolo se găseşte inima mea, eu nu vreu să fie un loc de jale, ci dimpotrivă de pace şi de farmec cum a fost când eram în viaţă.“
FAMILIE. Regina Maria, cu fiicele ei Mignon (stânga) şi Elisabeta
INESTIMABIL
Safirul Reginei
Istoricul Diana Mandache povesteşte că Regina Maria avea un stil propriu de a purta bijuteriile, fără ostentaţie. Ea le combina într-un mod armonios chiar cu frumoasele costume populare româneşti. Regele Ferdinand a cumpărat pentru consoarta sa bijuterii extrem de valoroase începând cu 1893, în schimb achiziţiile realizate după anul 1919 au întrecut orice aşteptare. Safirul este extrem de valoros, prin dimensiune şi prin numărul de karate - 478 (foto). El a atras atenţia numeroşilor colecţionari, de la familii regale până la case de bijuterii. Gema provine din Sri Lanka. Dimensiunea este mai mare decât cea a unui ou de găină. Primele menţiuni sunt făcute de Cartier în 1912-1913. Safirul a fost prelucrat de Cartier într-o montură din diamante şi platină cu motive florale. Safirul Reginei Maria a fost vândut la Casa de licitaţii Christie’s din Geneva pe data de 19 noiembrie 2003, cu 1,5 milioane de dolari.
FOTO: Colecţia istoricului Diana Mandache