Un cuplu cu risc ridicat de cancer va avea un copil fără probleme după ce medicii au separat embrionii sănătoşi de cei bolnavi.
O femeie britanică va da naştere unui bebeluş care a fost supus unor investigaţii speciale, în urma cărora medicii garantează că nu va avea cancer la sân. Femeii i s-a făcut fertilizare in vitro, în prealabil fiind separaţi embrionii care aveau o genă ereditară ce creştea cu 50% riscul de cancer. Femeia a decis să i se facă această intervenţie după ce soţul ei a fost identificat cu această genă, iar sora acestuia, mama, bunica şi o verişoară aveau deja cancer.
Trei generaţii de rude depistate cu cancer
Cuplul britanic a produs 11 embrioni, din care cinci nu aveau risc de cancer. Doi dintre aceştia au fost implantaţi în uterul femeii. Acum, tânăra de 27 de ani este deja însărcinată în 14 săptămâni.
„De trei generaţii, femeile din familia soţului meu au avut cancer la sân la vârsta de 27-29 de ani. Intervenţia a avut succes pentru că am eliminat gena din familia noastră. A trebuit să fac acest lucru pentru că, dacă avem o fetiţă care va dezvolta cancer, nu mă voi putea uita în ochii ei şi să-i spun că n-am încercat să o protejez“, a afirmat tânăra mamă.
Aceasta şi soţul ei de 29 de ani au făcut fertilizare in vitro, deşi erau fertili, pentru ca embrionii să poată fi selectaţi. Testul a constat în analizarea unei singure celule din cei 11 embrioni când aveau trei zile. Şase embrioni erau purtătorii genei care declanşează cancerul. Doi embrioni sănătoşi au fost implantaţi în uter. Cuplul a avut şi posibilitatea de a îngheţa alţi doi embrioni sănătoşi pentru o viitoare sarcină.
Genă periculoasă şi pentru bărbaţi
Femeile care au gena cancerigenă şi care fac cancer la sân riscă, de asemenea, să dezvolte şi cancer ovarian. Nici bărbaţii nu sunt în afara pericolului, ei putând dezvolta cancer de prostată.
Aproximativ 5% din cele 44.000 de cazuri de cancer la sân diagnosticate anual în Marea Britanie sunt cel mai probabil cauzate de genele BRCA-1 şi BRCA-2, ambele putând fi identificate în embrioni.
Medicii susţin că mii de cazuri de cancer la sân ar putea fi prevenite prin screeningul embrionilor realizat prin diagnosticul preimplantaţional.
ÎN ROMÂNIA
Investigaţii genetice performante în două centre private
Bolile genetice ale embrionilor, precum fibroza chistică, boli legate de cromozomul X şi anomaliile cromozomiale, aşa cum este Sindromul Down, pot fi depistate şi în România. Astfel de teste performante se pot face la Centrul de Medicină Materno-Fetală MedLife din Bucureşti, deschis de curând, dar şi în cadrul laboratoarelor Genetic Lab, din Bucureşti.