Procurorii, la un pas să nu îşi mai primească salariile

Procurorii, la un pas să nu îşi mai primească salariile

Ministerul Public ar putea să ajungă curând în imposibilitatea de a mai plăti salariile procurorilor, în condiţiile în care bugetul instituţiei a fost dat peste cap de procesele intentate de unii magistraţi, care au solicitat să li se achite diverse sporuri salariale pe care nu le-au încasat anii trecuţi.

Mulţi dintre ei au câştigat deja litigiile şi au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive, care obligă Parchetul General să le plătească, în total, aproximativ 150 de milioane de lei.

Aceşti bani nu au fost prevăzuţi în bugetul Ministerului Public, deşi reprezentanţii instituţiei spun că au informat Ministerul Finanţelor încă de anul trecut.   26 de procurori au blocat un prim cont „Noi am solicitat banii de la Ministerul Finanţelor încă de anul trecut, dar, în cele din urmă, nu au fost alocaţi în bugetul Ministerului Public. În această situaţie, când expiră termenul de şase luni se ajunge la executare silită, iar dacă banii nu există, conturile Parchetului ajung să fie blocate“, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procurorul Robert Cazanciuc. Acesta a precizat că un cont al Ministerului Public, cel de cheltuieli curente, a fost deja blocat în această săptămână, după ce un executor judecă toresc a somat instituţia să plătească 330.000 de lei către clienţii săi.   Aceştia sunt 26 de procurori de la Parchetele de sector din Capitală, care au dat în judecată Ministerul Public pe motiv că nu le-a fost plătit sporul anticorupţie de 40% din salariu.

Îngheţarea contului de cheltuieli curente împiedică Ministerul Public să cumpere orice fel de materiale şi consumabile de care procurorii au nevoie, dar şi să achite facturile pentru energie electrică sau alte utilităţi ale Parchetelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situaţia s-ar putea înrăutăţi începând cu luna iunie, pentru că atunci vor fi multe notificări similare pentru care se împlineşte termenul de şase luni. Astfel, există pericolul să fie blocat şi contul din care se plătesc salariile, ceea ce reprezintă în jur de 80% din bugetul Ministerului Public“, au atenţionat reprezentanţii Parchetului General.

Oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor au precizat că reprezentanţii celor două instituţii s-au întâlnit zilele acestea pentru a căuta soluţii de deblocare a situaţiei.