Francezul François Pinori este urmărit penal pentru că a operat pe coloană, fără să fie medic, sute de pacienţi în România şi în Italia. Timp de doi ani, începând cu anul 2004, francezul François Pinori, în vârstă de 65 de ani, a efectuat peste 50 de intervenţii chirurgicale pe coloană într-o clinică privată din Timişoara. Atât că francezul nu avea calitatea de medic. Documentele pe baza cărora a solicitat şi a primit autorizaţia de liberă practică erau false.
François Pinori a ajuns la centrul medical din Timişoara în 2004 când, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Timiş, Sergiu Rus, francezul „a solicitat şi obţinut de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, pe baza unor documente care conţineau date nereale, autorizaţia de liberă practică pentru profesiunea de medic în unităţile autorizate de Ministerul Sănătăţii, în specialitatea ortopedie“.
Poliţiştii spun că, în baza acestei autorizaţii, falsul doctor a efectuat mai multe intervenţii medicale într-o clinică privată din Timişoara, el aventurându- se inclusiv în operaţii cu grad ridicat de risc, de tipul decompresiunilor discale percutante, cu laser (operaţii pe coloană pentru hernie de disc). Celebritate la mica publicitate
Încă de la început, Pinori a fost prezentat de presa locală drept „unul dintre cei mai apreciaţi medici ortopezi din Europa“. Au fost atraşi numeroşi pacienţi care, la început, nu s-au uitat la bani. Plăteau între 600 şi 1.000 de euro, convinşi că, dată fiind faima „celebrului“ ortoped şi a centrului medical privat „Euroclinica“, merită. La un moment dat, câţiva au început însă să se plângă. „Reclamau sumele mari de bani pretinse de medic în contul tratamentelor şi al controalelor la care îi chema foarte des“, ne-a declarat Sergiu Rus, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş.
Între timp, numele lui François Pinori a început să fie legat şi un scandal medical şi financiar în Italia. În acest context, în anul 2006, poliţiştii români au cerut sprijinul Interpol pentru a stabili valabilitatea documentelor prezentate de francez pentru obţinerea autorizaţiei de liberă practică. „Răspunsul a venit abia acum o lună: diplomele prezentate de Pinori erau false. Am continuat ancheta, iar vineri s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva sa“, a mai declarat Rus. Francezul, care acum nu mai e de găsit, este cercetat pentru comiterea infrac- ţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, şi riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani. Poliţiştii din Timiş caută acum să identifice toate persoanele care au fost tratate de aşa-zisul doctor. François Pinori este urmărit şi fiscal, de comisarii Gărzii Financiare, pentru neplata unor impozite. Mărturiile a doi pacienţi
Ionel G. (38 de ani), din Târgu-Jiu, a ratat tratamentul la François Pinori din ghinion, a spus atunci, din noroc, spune acum: „Se ştie că operaţia de hernie de disc clasică implică o recuperare destul de lungă. Fratele meu, care stă la Timişoara, citise în presă despre François Pinori. Prima oară, am fost consultat de un alt medic, care mi-a explicat pe scurt cum decurge procedura, apoi m-a programat la operaţie, peste câteva săptămâni. Eram în drum spre Timişoara când am primit telefon de la clinică. M-au reprogramat, pentru că medicul francez nu putea ajunge. După două săptămâni, am fost întors din nou din drum, aşa că am renunţat şi m-am operat clasic, în Bucureşti“. Am găsit şi un pacient mulţumit al lui Pinori: „În ianuarie 2005 am fost şi eu la respectivul şi m-am operat la coloană de o hernie de disc. Ajunsesem la faza că nu mai puteam să stau nici pe scaun în faţa calculatorului mai mult de 10 minute. Să conduc maşina era un chin. O operaţie clasică nu prea îmi surâdea; este o operaţie grea, cu o convalescenţă lungă. Operaţia cu laser a cărei reclamă o ştiam părea una foarte uşoară, cu o refacere rapidă. Acum sunt OK, nu mai am probleme cu spatele. Refacerea a fost destul de rapidă, practic imediat după operaţie nu am mai avut dureri, iar după aproximativ o lună am putut conduce maşina fără probleme. Una peste alta, sunt foarte mulţumit de operaţie şi de rezultatele ei. M-a costat 700 de euro“.
„Era o escrocherie“
Medicii timişoreni cu care am vorbit au o părere foarte proastă despre ceea ce făcea François Pinori. „Era o escrocherie. Am avut pacienţi care, după ce au fost trataţi de doctorul Pinori, aveau aceleaşi afecţiuni. Deşi le spunea că le aplică o terapie cu laser, nu am observat nicio incizie sau cicatrice care să ateste acest lucru“, povesteşte neurochirurgul Horia Pleş, de la Spitalul Judeţean Timişoara.
„Am avut dubii încă de la început. Ceea ce pretindea Pinori că face este o procedură posibilă în teorie, dar mai puţin în practică. De la colegi de-ai mei care au fost în clinica respectivă ştiu că nu avea nici computer tomograf, nici aparat de radiologie în sala de operaţie. Or, o intervenţie laser fără să vizualizezi exact locul intervenţiei nu se face. În loc să facă verificări în zonă cu tomograful, el punea degetul pe piele. Apoi introducea laserul, susţinând că prin această manevră pulverizează discul bolnav. Am aflat că, în realitate, Pinori nu făcea decât o incizie în piele, fără să ajungă cu laserul la cartilagiul ce trebuia tratat“, ne-a mai declarat dr. Pleş. ITALIA Asociaţia pacienţilor trataţi de François Pinori
Despre François Pinori au scris mult şi ziarele din Italia. Falsul medic a operat peste 500 de pacienţi în regiunea Aosta. Aceştia au înfiinţat, în luna februarie 2006, „Asociaţia pacienţilor trataţi de François Pinori“. Aceasta reclamă faptul că membrilor ei li s-au solicitat sume mari de bani (1.200-1.500 de euro) pentru intervenţii chirurgicale care s-au dovedit, în mare parte, nereuşite. Pe baza reclamaţiilor, poliţia italiană a început să-l caute pe falsul ortoped pentru a-l da pe mâna Fiscului, pentru că acesta nu şi-a plătit impozitele. În zadar. Exact când a început să fie căutat de autorităţile italiene, Pinori s-a refugiat în România. Ca urmare a anchetei făcute de carabinieri, Ministerul italian al Sănătăţii a făcut public faptul că „doctorul Pinori nu este medic, iar titlul pe care-l prezintă e fals“. BIROCRAŢIE Pe urmele documentelor
Şeful Autorităţii de Sănătate Publică Timiş, Horia Vermeşan, se îndoieşte că francezul căutat de poliţie ar fi obţinut avizul de liberă practică de la instituţia condusă de el. „Trebuie controlate actele, eu nu sunt convins că el avea avizul nostru. Nu ne-a cerut nimeni încă date, dar dacă îmi va cere cineva oficial, voi verifica“, a declarat Horia Vermeşan. Doru Bordoş, preşedintele Colegiului Medicilor Timiş, ne-a declarat că, în perioada în care falsul ortoped opera în oraş, medicii străini puteau lucra în România pe baza unui aviz de liberă practică eliberat de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. Cel care ar fi putut elibera avizul este dr. Dumitru Câtu, fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică din acea perioadă. Acesta a decedat însă, în urmă cu câteva săptămâni.