Curentul ecologist nu putea să treacă neobservat nici în modă.
Materialele naturale şi hainele inscripţionate cu diverse mesaje au invadat podiumul. Ziarul britanic „The Times“ anticipează, în urma analizării conceptului „eco“, faptul că verdele va deveni noul negru din modă.
„Este foarte greu ca noi, cei care lucrăm în industria de fashion, să fim neapărat influenţaţi de acest curent «eco», şi aici mă refer strict la materiale şi croiuri. Singurul lucru de care aş putea să fiu influenţată este culoarea care etichetează ecologia. Este dificil să aleg materiale «eco», să fac lucruri reciclabile neapărat. Singurul lucru cu care pot contribui este să aleg fibre care ar putea să reziste mai mult în timp“, afirmă creatoarea de modă Irina Marinescu.
Materiale naturale, model lejer
Designerii ecologişti doresc ca haina să fie din ce în ce mai comodă, să emane lejeritate. Este mai scump să lucrezi şi să cumperi numai haine din fibre naturale, dar calitatea produselor este alta, atât pentru purtător, cât şi pentru natură. O bluză din poliester care este aruncată la coş dăunează naturii, în timp ce bumbacul, mătasea şi lâna sunt biodegradabile.
Dintre designeri, se evidenţiază britanica Stella McCartney, ale cărei creaţii sunt întotdeauna «eco».
Plasticul are viaţă scurtă
„Moda se bazează pe lifestyle, iar acesta se poate defini ca interacţiunea omului cu natura. Se poate vorbi despre un curent ecologic în modă, dar nu putem spune că este şi nou acest curent, ci s-a instalat mai greu, dar sigur. Din anii ’90 studiul materialelor biodegradabile ia amploare, designerii lucrează tot mai mult cu materiale naturale şi de ultimă generaţie“, afirmă analistul de modă Alin Gălăţescu.
În anii ’60, poliesterul era considerat o adevărată revoluţie în lumea modei. Treptat, atât producătorii, dar, mai ales, consumatorii au realizat că plasticul nu este cel mai sănătos şi nici cel mai bun material de purtat.
Blana - nu, pielea - da
Blana naturală a fost dintotdeauna un material preţios şi la modă, dar acum rareori o mai întâlnim în creaţiile marilor designeri. Tehnologia a evoluat atât de mult încât există blană artificială de o calitate superioară şi pentru care nu trebuie să ucizi animale.
Despre pielea naturală se poate spune că este încă acceptată pe podium. Pielea ocupă un plan secundar, în sensul că animalele nu au fost ucise special pentru acest material, ci pentru carnea lor. În general se foloseşte piele de vacă, de capră sau chiar de porc.
Problema se pune în cazul blă- nurilor, pentru că vulpea sau chinchilla, odată ce a fost jupuită, este aruncată „la coş“.
RECOMANDARE
Donează hainele pe care nu le mai porţi!
„The Times“ încurajează refabricarea hainelor care nu mai pot fi purtate şi hainele „second-hand“. Mai exact, cei care nu mai poartă perechea de blugi de acum trei ani sau pijamaua decolorată ar putea să le doneze nevoiaşilor, iar în Africa sunt foarte mulţi nevoiaşi, sugerează ziarul britanic. Această soluţie poate fi uşor pusă în aplicare şi în România.