Creditul din bancă în bancă

Creditul din bancă în bancă

Goana după dobânzile promoţionale prin refinanţări succesive poate avea ca rezultat creşterea costurilor suportate de clienţi. Există persoane care se refinanţează la trei sau la şase luni pentru a beneficia de promoţiile la dobânzi.

Goana după dobânzi promoţionale prin refinanţarea creditului poate avea ca rezultat creşterea costurilor totale suportate de clienţi. Refinanţarea creditului înseamnă contractarea în condiţii mai avantajoase a unui alt împrumut menit să-l acopere pe primul.

„Clienţii (...), pe lângă faptul că se refinanţează foarte uşor, folosesc foarte mult ofertele promoţionale pe care le lansează băncile, astfel încât sunt clienţi care se refinanţează din bancă în bancă, la perioade de trei- şase luni, beneficiind de ofertele promoţ ionale ale băncilor, pe o perioadă limitată de trei-şase luni.

După aceea se refinanţează din nou“, a declarat Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac. „Acest lucru poate părea profitabil, dar este foarte periculos, pentru că de fiecare dată creşte costul creditului, adăugându-se la credit şi comisionul de rambursare anticipată. În afară de asta, dobânda va creşte oricum după terminarea perioadei promoţionale“, a adăugat Radu. Suma datorată, aproape la acelaşi nivel Să luăm ca exemplu un client care ar contracta în prezent un împrumut de 10.000 de euro de la UniCredit Ţiriac. Dacă într-un an s-ar refinanţa de două ori, ar putea ajunge să datoreze peste nouă luni 9.900 de euro, potrivit calculelor EVZ. > Împrumutul numărul 1: 10.000 de euro. La sfârşitul primelor şase luni, cu o dobândă promoţională de 6,95%, clientul ar mai avea de rambursat circa 9.300 de euro din creditul luat. Dacă refinanţează din creditul numărul 2 atât împrumutul, cât şi comisionul de rambursare anticipată de 4% din suma rambursată în avans, înseamnă că pentru a scăpa de acest prim împrumut trebuie să achite băncii 9.660 de euro. > Împrumutul numărul 2: Creditul de refinanţare, dacă ar avea un comision de acordare, ar umfla cu încă 96 de euro suma pe care o împrumută de la a doua bancă. În total, suma datorată celei dea doua bănci se ridică la 9.756 de euro. Dacă împrumutul de refinanţare va avea o dobândă de 6% pe timp de trei luni, la sfârşitul acestei perioade clientul ar datora băncii aproape 9.620 de euro. > Împrumutul numărul 3: Dacă s-ar gândi să se refinanţeze încă o dată la o a treia bancă pentru a închide împrumutul, ar avea nevoie de un nou credit de 9.900 de euro. Asta în condiţiile în care a doua bancă ar practica un comision de rambursare anticipată de 3% din suma plătită în avans. CREDITE DE CONSUM Cât costă rambursarea anticipată Băncile au comisioane de rambursare anticipată de până la 5% la creditele de nevoi personale, potrivit informaţ iilor afişate de conso.ro. Cele mai mari comisioane de rambursare anticipată, de 5%, sunt practicate de Bancpost şi de Romanian International Bank.

BCR îşi taxează clienţii cu 4,5% din suma plătită în avans, dacă rambursarea are loc în primii trei ani de la contractarea împrumutului. Bănci precum UniCredit Ţiriac, Banca Românească şi Libra Bank percep un comision de 4% la rambursările în avans a creditelor de nevoi personale nenominalizate.

Ne puteți urmări și pe Google News