Lege pentru baronii Deltei Dunării

Lege pentru baronii Deltei Dunării

Reprezentanţii pescarilor din Delta Dunării se vor întâlni la Tulcea vineri, 29 februarie, pentru a riposta faţă de ceea ce ei denumesc reîntoarcerea baronilor Deltei.

Ei îi acuză pe iniţiatorii noii Legi a pescuitului şi acvaculturii, al cărei proiect a fost depus în parlament, că vor să pună mâna pe resursele Deltei, aşa cum au făcut în urmă cu cinci ani.

Pe lista iniţiatorilor se află 12 deputaţi şi senatori (şapte de la PSD, doi de la PDL şi câte unul de la PNL, PC şi UDMR). Printre ei, câţiva lideri ai Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, în frunte cu fostul premier Adrian Năstase.

„Ne-am luptat să scăpăm de concesionari şi să ne organizăm pe plan local, iar acum unii vor să pună din nou mâna pe resursele din Deltă şi să ne facă sclavi. Dar nu ne lăsăm“, ne-a declarat Lucian Sanda, preşedintele Federaţiei Pescarilor din Delta Dunării. Acesta susţine că iniţiatorii nu au cerut şi punctul de vedere al pescarilor.

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Paul Cononov, confirmă şi el că nu a fost consultat şi spune că a aflat despre acest proiect „pe căi lăturalnice“. Proiectul de lege prevede concesionarea sau privatizarea, după caz, a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole din domeniul public sau privat al statului. Pretextul: „a pune ordine în activitate de pescuit comercial şi recreativ-sportiv, în deplină concordanţă cu reglementările UE“.

Potrivit iniţiativei legislative, „atribuirea se va face pe fiecare zonă sau tronson de pescuit unui singur beneficiar din fiecare categorie de activitate, pe baza unui contract de concesionare a dreptului de exploatare durabilă prin pescuit a resurselor acvatice vii“.

Amintiri cu Bittner

Practic, noul proiect de lege i-ar readuce la putere pe foştii baroni ai Deltei, întrucât condiţiile de atribuire a concesiunilor prevăzute în noul proiect de lege sunt identice cu cele din caietele de sarcini din 2003. Practic, asociaţiile de pescari din Deltă nu vor putea asigura capacităţile de producţie şi de stocare cerute şi nu vor îndeplini condiţiile de eligibilitate tehnică şi financiară. Prin urmare, cale deschisă baronilor din Bucureşti.

Marii concesionari din epoca Năstase au fost Alexandru Bittner (controla zona Razelm-Jurilovca), deputatul PSD Dan Verbina (zona Crişani-canalul Sulina) şi Robert Răduţă (Braţul Chilia).

Aceştia au impus preţurile la predarea peştelui atât în timpul în care au fost concesionari, cât şi după rezilierea contractelor (pentru că sunt proprietarii cherhanalelor din Deltă), fiind acuzaţi că au beneficiat de munca pescarilor oferind preţuri infime pentru peştele capturat.

„M-au rugat să semnez“

Adrian Năstase spune că această iniţiativă nu are legătură cu el. „Am semnat alături de alţi colegi care mau rugat să semnez. Trebuie să vorbiţi cu iniţiatorii principali ai acestei propuneri legislative“, ne-a declarat Năstase.

Nici senatorul PC Gavrilă Vasilescu, un alt semnatar al propunerii legislative, nu-şi mai aminteşte cine a venit cu ideea. „Nimeni nu a semnat la întâmplare. Suntem toţi membri în consiliul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor. Iar propunerile vin dintr-o zonă a specialiştilor. În acest domeniu trebuie făcute anumite reglementări pentru că e multă dezordine“, spune Vasilescu. El susţine că legea nu are nicio legătură cu instituirea unor monopoluri în domeniul pescuitului.

Ne puteți urmări și pe Google News