FMI a aruncat în război civil o țară. Președintele a decretat stare de urgență 60 de zile!

FMI a aruncat în război civil o țară. Președintele a decretat stare de urgență 60 de zile!

O criză socială fără precedent a lovit Ecuadorul, cu cetățeni revoltați și autorități depășite de situație.

Un împrumut de 4,2 miliarde de dolari luat de la FMI a aruncat în haos Ecuadorul. Capitala Quito a fost paralizată în acest weekend, chiar dacă autoritățile au decretat stare de asediu, iar controlul militar a fost impus.

Este a 11-a zi de criză pornită după reformele economice pe care conducerea statului a fost obligată să le ia la presiunile Fondului Monetar Internaţional. Speriat de protestele violente ale locuitorilor din Quito, președintele a mutat temporar sediul administrației în Guayaquil, un oraș din sud-vest.

Măsuri dure, proteste violente

Tot războiul civil din Ecuador s-a declanșat imediat ce guvernul a anulat subvențiile pentru combustibil. Urmare a acestei decizii, prețurile s-au dublat, ceea ce a provocat furia populației. Sunt aproape 10 zile de când oamenii se luptă cu forțele de ordine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai întâi, au ieșit în stradă camionagii, iar la scurt timp toate categoriile sociale s-au revoltat. La mișcările de stradă iau parte inclusiv membri ai triburilor amazoniene, nemulțumiți că teritoriul lor este distrus de defrișările masive și exploatările petroliere.

Țara este paralizată de violențe și greve, cu magazine devastate și mașini incendiate, anunță BBC. Bilanţul confruntărilor numără până acum şase morţi, aproape 1000 de răniţi şi peste 1.200 de arestări, potrivit biroului Avocatului Poporului.

În weekend, imaginea capitalei Quito era aceea a unui oraș supus asediului. Tiruri încrucişate cu rachete artizanale şi grenade lacrimogene lansate între manifestanţi şi forţe de ordine, totul învelit în foc și fum.

Clădiri asediate de manifestanți

Purtând cagule pentru a nu fi identificați, manifestanţii au incendiat cocktail-uri Molotov sediul Inspecţiei Generale a Finanţelor, din nordul capitalei. Alte atacuri au vizat sediile canalului de televiziune Teleamazonas şi al ziarului El Mercurio.

Ultimele informații sunt că autoritățile au invitat reprezentanții protestatarilor la negocieri, tratativele urmând a avea loc la începutul acestei săptămâni.