Sindicalistii cer modificarea legii pensiilor private

Cu patru zile inainte de a expira termenul limita la care romanii cu varste pana in 35 de ani isi pot alege fondul de pensii privat obligatoriu, a izbucnit un nou scandal.

Sindicatele, patronatele, dar si reprezentantii societatii civile cer modificarea legii pensiilor private. Reprezentantii fondurilor de pensii nu sunt de acord cu aceste cerinte si au pregatit deja o plangere catre Comisia Europeana.

Sindicalistii cer sa fie eliminat riscul ca cineva sa primeasca la pensie mai putini bani decat a depus de-a lungul mai multor ani. Reprezentantii sindicatelor si cei ai societatii civile sustin ca persoanei care plateste la pensia obligatorie 10 lei, i se garanteaza ca peste 30 de ani va primi inapoi tot 10 lei, minus comisionul de administrare. iI aceste conditii, sindicalistii spun ca banii nu vor mai avea aceeasi valoare, si romanii care vor cotiza ani in sir la fondurile de pensii vor avea de pierdut.

Reprezentantii fondurilor de pensii private sustin ca nu li se pare corect ca legea sa fie schimbata din moment ce, initial, toata lumea a fost de acord cu forma adoptata si campania de inscriere la pensiile private a fost demarata.

Pentru a aplana conflictul dintre sindicalisti si reprezentantii fondurilor de pensii, conducerea Ministerului Muncii va analiza propunerile celor doua parti si va lua o decizie.

Campania de aderare la un fond de pensii private obligatorii se va incheia pe 17 ianuarie. Pana in prezent, la fondurile de pensii s-au inscris 1,9 milioane de romani din 2,6 milioane, cat estimeaza ca ar trebui sa se inscrie Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.

Repartizare aleatorie

Comisia de Supraveghere a Pietei de Pensii Private intentioneaza sa modifice legea pensiilor private obligatorii printr-o ordonanta de urgenta. Modificarea se refera la repartizarea aleatorie a romanilor care nu si-au ales pensia privata pana la finalul perioadei de aderare din 17 ianuarie.

Conform initiativei Comisiei, repartizarea aleatorie urmeaza sa se faca in mod egal catre toti administratorii autorizati. Acum legea prevede ca romanii indecisi vor fi repartizati catre fonduri, in functie de cota de piata obtinuta de acestea dupa prima campanie de vanzare.

Admnistratorii din fruntea clasamentului spun ca este vorba din nou de schimbarea regulilor in timpul jocului si ca este discriminare pozitiva, in favoarea jucatorilor mici.

Ne puteți urmări și pe Google News