DNA l-a trimis în judecată pe ÎPS Teodosie. Acuzat de cumpărare de influență
- Bianca Ion
- 8 mai 2024, 15:25
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța au decis să-l trimită în judecată pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
DNA l-a trimis în judecată pe ÎPS Teodosie, pentru cumpărare de influență
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și preotul Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, au fost trimiși în judecată de DNA.
Conform relatărilor din presa locală, dosarul a fost instrumentat de către magistratul Andrei Bodean, anterior procuror la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, care în prezent ocupă funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
În prezent, dosarul este înregistrat la Curtea de Apel Constanța, fiind trimis acolo pentru soluționare.
Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui IPS Teodosie
- „În luna iulie 2023, Teodosie Petrescu ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
- La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
- Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, arăta DNA la momentul la care anunța că IPS Teodosie este urmărit penal.
Situația, „o mană cerească”
„Asta este mană cerească ce spuneți dumneavoastră”, a fost reacția lui ÎPS Teodosie când a auzit că obține finanțarea.
Suspecților li s-a comunicat oficial statutul lor procesual și acuzațiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedură penală.
Subliniem faptul că continuarea urmăririi penale reprezintă o fază a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, o activitate care trebuie să respecte întotdeauna principiul prezumției de nevinovăție.
La finalul lunii noiembrie 2023, Recorder.ro a dezvăluit o investigație în care preotul Petrică Leașcu este descris ca prezentându-se în fața liderilor religioși din Dobrogea ca fiind un om de afaceri cu conexiuni politice și capacitatea de a obține finanțări diverse de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unei cote de 20%.
Potrivit informațiilor dezvăluite la acea vreme, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu ÎPS Teodosie, prezentându-se drept o persoană cu influență politică.