Arcul de Triumf, acoperit de schele

Arcul de Triumf, acoperit de schele

Restaurarea monumentului va costa municipalitatea 10-12 milioane de lei si ar putea incepe in martie.

Dupa 70 de ani de la inaugurare, Arcul de Triumf intra intr-un amplu proces de restaurare. Municipalitatea a alocat in bugetul de anul acesta peste 10 milioane de lei pentru lucrarile de restaurare ale monumentului. Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a avizat proiectul de modernizare si intretinere a monumentului cu cateva conditii.

Astfel, MCC recomanda municipalitatii sa reactualizeze expertiza tehnica pentru completarea informatiilor privind starea structurii monumentului, sa puna in locul medalioanelor existente copii ale celor originale si sa fie refacut un text lui Nicolae Iorga, distrus in timpul regimului comunist.

Luna martie, posibil punct de start

Florin Necula, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucuresti din cadrul PMB, a precizat ca, in primavara, vor fi prelevate probe pentru a se decide ce fel de tratare va fi folosita: chimica sau biologica.

„Desi finisajele nu au fost realizate, iar rosturile dintre pietre nu au fost verificate niciodata, este o minune ca s-a conservat atat de bine in toti acesti ani. Pericolul prabusirii este insa o ipoteza falsa”, a spus Necula.

Directorul a adaugat ca, dupa restaurarea monumentului, acesta va fi deschis publicului, iar ideea subtraversarii intersectiei din piata omonima printr-un pasaj subteran este o solutie de viitor care ar putea sa aduca turistii in interiorul Arcului. Necula a mai spus ca municipalitatea intentioneaza sa organizeze licitatia pentru atribuirea lucrarilor de executie cat mai curand, astfel ca in luna martie sa fie dat startul restaurarii.

Nicio restaurare timp de un secol

Constructia, inalta de 27 de metri, ridicata in anii 1935-1936 de arhitectul Petre Antonescu, este un simbol al unirii poporului roman si a fost realizata din opt tipuri de roca si pietre provenind din cariere din toate colturile tarii. „Desi au trecut 70 de ani de cand a fost inaugurat, Arcul de Triumf nu a intrat niciodata intr-un proces de conservare si modernizare. Lucrarile de restaurare, care vor incepe anul viitor, sunt primele de acest gen din istoria constructiei”, a spus Necula.

Conceptul de Arc de Triumf a aparut cu mult inainte sa fie ridicat monumentul actual. Inca din 1877, cu ocazia declararii Independentei, s-au efectuat astfel de constructii pentru primirea ostasilor. Realizate din lemn si alte elemente perisabile, acestea nu au rezistat timpului. Alte trei Arcuri de Triumf au fost construite la ordinul Regalitatii dupa anul 1886, cand a fost primit in vizita imparatul Austriei, Franz Josef.

ISTORIE

Ridicarea constructiei, o problema nationala

Amplasarea Arcului de Triumf a nascut la inceput aprige discutii. Initial, zona in care se dorea ridicarea acestuia era Piata Victoriei. In noiembrie 1918, ziarul „Agrarul” scria pe prima pagina: „Arcul de Triumf, asezat in Piata Victoriei, va fi un etern memento pentru generatiile viitoare aratandu-le ca noi am fost cei alesi sa traim cele mai mari clipe ale istoriei Romanismului. ...Fiecare Roman sa dovedeasca patriotismul si intelegerea sa pentru clipele de fata, colaborand la ridicarea marelui Arc de Triumf din Piata Victoriei. Nu statul, ci cetatenii sa fie ziditorii acestei apoteoze: ei, cari in majoritatea lor au colaborat la realizarea faptelor marete, pe cari marele Arc de Triumf e chemat sa le simbolizeze.”

Discutii aprinse despre amplasament

Ideea amplasarii Arcului in Piata Victoriei era sustinuta si de ziarul „Dacia”, prin vocea lui Al. Vlahuta si a lui I.Al. Bratescu Voinesti. „Ziarul Dacia a luat initiativa unei miscari in vederea ridicarei unui arc de triumf, in piata Victoriei, pentru a aminti intrarea triumfala in Bucuresti a M.S. Regele Ferdinand, Suveranul tuturor romanilor. ...Astfel, acest monument maret, ridicat pentru a simboliza implinirea idealului unei tari intregi, va fi o opera spontana a tuturor inimilor romanesti”.

Bataile cu flori de pe Kiseleff si drumul destul de ingust al Caii Victoriei, privita ca locul ideal pentru o promenada, au modificat planurile arhitectilor.

In urma unor cercetari, si tinandu-se cont de extinderea orasului, pentru amplasarea Arcului de Triumf a fost ales actualul loc: intersectia sos. Kiseleff, bd. C-tin Prezan, bd. Alexandru Averescu, str. Alexandru Constantinescu. 

Ne puteți urmări și pe Google News