Se caută a treia gazdă pentru scut

Se caută a treia gazdă pentru scut

Statele Unite speră să poată amplasa în Europa o a treia componentă majoră a controversatului său sistem de apărare antirachetă, pe lângă cele negociate actualmente cu Polonia şi Cehia, în scopul de a contracara un eventual atac dinspre Iran.

Potrivit Reuters, această a treia componentă, care nu a mai fost menţionată până acum, va include o staţie radar mobilă, cu bandă de frecvenţă X, construită de Raytheon, contractor de bază al Pentagonului.

Ea va fi amplasată „mai aproape de Iran“, undeva în sud-estul Europei sau posibil în Turcia, Caucaz sau în regiunea Mării Caspice, a afirmat directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă a Pentagonului, generalul Henry Oberling. Oberling a spus că sistemul în cauză este identic cu unul utilizat de SUA în nordul Japoniei, într-o bază aeriană din apropierea localităţii Shariki. „Acesta este foarte mobil, poate fi transportat, astfel că nu este ceva cu care trebuie să ne confruntăm imediat“, a spus oficialul militar.

Oberling a reafirmat că Iranul îşi accelerează eforturile de a construi rachete balistice capabile să lovească mult dincolo de zona Orientului Mijlociu. Radarul cu bandă de frecvenţă X utilizează un fascicul de unde precis, care poate diferenţia focoasele, inclusiv pe cele nucleare, de alte posibile ţinte false. Ucraina, în retragere Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a anunţat ieri că este dispus să adopte o legislaţie care să interzică instalarea de baze NATO pe teritoriul ucrainean. Declaraţia survine la numai o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin ameninţase că Moscova va ţinti Kievul cu rachete nucleare în caz că Ucraina va adera la Alianţă şi va accepta pe teritoriul său sisteme americane de apărare antirachetă. „Dacă partea rusă este îngrijorată de bazele militare, atunci Ucraina nu va avea niciodată aşa ceva. Suntem dispuşi să stabilim acest lucru la nivel constituţional“, a spus Iuşcenko.

Ne puteți urmări și pe Google News