MICI SECRETE, MARI EFECTE: Zgomotul aparatelor

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Zgomotul aparatelor

Vă răspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).

Pentru alegerea unui echipament, de exemplu aerotermă, în funcţie de nivelul de zgomot, ce se urmăreşte în fişa tehnică? Puterea sunetului sau presiunea sunetului la o anumită distanţă? Undele sonore sunt variaţii ale presiunii aerului peste/sub presiunea atmosferică, măsurate în Pa (pascali). Presiunea sonoră se exprimă mai convenabil în decibeli (dB), pentru că există o mai bună corelare între senzaţia umană şi mărimea sunetului. Simplificând, putem spune că urechea umană suportă variaţii mari de presiune sonoră, de la 120 dB (care este pragul de durere, de exemplu sunetul unui avion reactor aflat la 15 metri faţă de tine) până la 10 dB (pragul de auz bun, de exemplu şoapta).

Nivelul presiunii sonore arată influenţa sunetului asupra urechii umane, indicând starea de (dis)confort conform normelor de sănătate; presiunea sonoră depinde de distanţa sursă-om. Puterea sonoră se referă la sursă, este independentă de distanţă şi măsoară energia acustică. Nivelul puterii sonore serveşte, de exemplu, la compararea aparatelor sau la calculul sistemelor de amortizare.

E convenabilă mă- surarea puterii sonore tot în dB (cu altă bază de raportare). Exemple: 160 dB (reactor la decolare), 110 dB (ventilator mare), 70 dB (conversaţ ie), 30 dB (şoapte) sau 10 dB (respiraţie om). Recomandare: alegeţi aparatele după presiunea sonoră, comparându-le cu normele admise de scopul folosirii acestora

Ne puteți urmări și pe Google News