Liga I, făcută „din taste“ de români în FIFA 2008

Liga I, făcută „din taste“ de români în FIFA 2008

Echipele din campionatul intern au intrat în cel mai popular simulator de fotbal pe calculator mulţumită câtorva tineri care au muncit voluntar.

Site-ul www.fifaromania.net lansează de câţiva ani „patch-uri“ care, adăugate la varianta normală a jocului FIFA, aduc Liga I în meniul celui mai popular simulator de fotbal pe calculator. Membrii echipei Fifa România muncesc fără a fi recompensaţi financiar.

Tinerii sunt doar pasionaţi de fotbal şi de editare on-line, ei redesenând benevol echipamentele de joc, stadioanele şi figurile fotbaliştilor din campionatul intern. Echipa Fifa România are proiecte mari: după inserarea unor piese muzicale româneşti în meniul jocului, încearcă acum introducerea cântecelor de pe stadioane, pentru ca meciurile să aibă o amprentă românească şi mai pronunţată: „Fiecare galerie are măcar un cântec specific şi vrem ca, în timpul meciurilor, să se audă «augh augh augh» pe Dinamo, «Suntem peste tot acasă» în Giuleşti sau «Scooter» pe Ghencea“, spune Cristi Melinte, unul dintre membrii echipei Fifa România.   Alin Minteuan, cel mai bun fotbalist român din joc Crearea unui asemenea pachet nu este lipsită de probleme. În ediţiile trecute, utilizatorii s-au plâns că valoarea din joc a fotbaliştilor nu reflectă realitatea. Întâmplător, cel mai valoros jucător din Liga I a fost în 2007 Alin Minteuan, fotbalist de la CFR Cluj.   „Cele mai mari probleme le-am avut la câteva dintre stadioanele care nu sunt deloc simetrice, precum Dinamo sau Gloria Bistriţa. Suporterii unor echipe sunt nemulţumiţi că unele stadioane arată mai rău, însă aşa sunt şi în realitate“, spun cei care se ocupă de realizarea programului. De asemenea, foarte mulţi dintre cei care au descărcat „patch-ul“ Ligii I s-au plâns că liderul CFR Cluj nu beneficiază de o atenţie la fel de mare ca echipele din Capitală, unde majoritatea fotbaliştilor au figurile realizate. „Nu putem să facem figurile tuturor jucătorilor pentru că nu avem poze de bună calitate. Pozele sunt vitale în realizarea figurilor“, spune Daniel Dumbravă, unul dintre coordonatorii proiectului „Fifa România“. Piraţii iscusiţi Compania care produce jocul FIFA nu este interesată de Liga I din pricina faptului că, în România, cifra de vânzări a copiilor originale este foarte mică. Într-un sondaj organizat pe site-ul www.fifaromania.ro, 70% dintre jucătorii de FIFA 2008 spun că nu ar cumpăra jocul în varianta originală pentru că aceasta nu are nicio facilitate în plus faţă de cea care poate fi luată gratis de pe reţelele de sharing.

România ocupă locul doi la piraterie IT între ţările din Europa de Est, după Serbia, dar înaintea Bulgariei. Românii se joacă mult şi bine, chiar dacă nu cumpără jocuri cu licenţă. Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă numărul mare de români ajunşi între cei mai buni „gameri“ din lume. Unul dintre ei este Ovidiu Pătraşcu, vicecampion mondial la concursul de FIFA 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News