Ghiozdanele îi îmbolnăvesc pe elevi

Ghiozdanele îi îmbolnăvesc pe elevi

Copiii cară zilnic 5 kilograme, peste limita admisă, şi ajung să sufere încă din clasa I de afecţiuni ale coloanei.

Părinţii, profesorii şi medicii specialişti sunt de părere că şcolarii primesc prea multe teme şi că sunt nevoiţi să care ghiozdane prea grele pentru vârsta lor. Chiar dacă un copil de 6-7 ani nu ar trebui să ducă în spate mai mult de 2,5 kilograme, numărul foarte mare de manuale - caietele speciale, cărţile pentru română, matematică şi religie - îi cocoşează cu câte 5-6 kilograme zilnic, după cum au precizat, ieri, reprezentanţii părinţilor, în cadrul unei dezbateri organizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

„Elevii între 7 şi 9 ani au afecţiuni locomotorii din cauza ghiozdanelor grele. Cele pentru copiii din învăţământul primar nu trebuie să depăşească 2,5 kilograme“, a declarat, ieri, Angelica Chirică, şef al compartimentului de medicină şcolară din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Obezitate şi memorie scăzută

Consilierii şcolari atrag atenţia asupra faptului că numărul copiilor care suferă de obezitate şi de afecţiuni ale coloanei este în creş- tere de la an la an. Profesorul consilier Aura Stănculescu a precizat că suprasolicitarea elevilor poate duce la cefalee, paloare, scăderea memoriei şi a capacităţii de lucru, ticuri, dureri de cap şi tulburări ale somnului.

Din păcate, şi decizia de a introduce profesor pentru orele de educaţie fizică la clasele I-IV a dus la creşterea numărului de scutiri, după cum s-au plâns părinţii.

„O parte din vină o au şi cei care întocmesc orarul şi pun ora de sport la mijlocul programului“, după cum spune Angelica Chirică, reprezentant al Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Părinţii cred însă că profesorii de sport sunt mai exigenţi decât educatoarele, au bareme prea ridicate şi nu-i lasă pe cei mici să joace jocuri de echipă. „Au fost semnale că există duritate în relaţia cu elevii, am cerut inspecţii tematice legate de modul în care se desfăşoară orele de sport“, a declarat Stelian Fedorca, şeful ISMB. Fedorca a recunoscut că există, la nivelul municipiului Bucureşti, lipsă de profesori de sport calificaţi şi, din această cauză, au fost angajaţi şi foşti antrenori sau sportivi care cer excelenţă şi la clasele I-IV.

Şcolarii scriu prescurtat

În ceea ce priveşte temele, inspectorul general s-a declarat împotriva volumului exagerat de teme. „Ca părinte sunt împotriva temelor. Copiii scriu repede, îşi strică scrisul şi chiar notează cu prescurtări. Multe teme nu se corectează, nu se notează şi astfel elevii muncesc degeaba“, a declarat şeful ISMB.

SFATURI

Părinţii trebuie să fie atenţi la alimentaţie şi la exerciţii

Suprasolicitarea elevilor atât la şcoală, cât şi acasă - atunci când au de făcut foarte multe teme - poate determina diverse probleme la nivel psihic, dar şi fizic. Pentru a preîntâmpina aceste situaţii, părinţii sunt sfătuiţi de către specialişti:

> să comunice cu cei mici, chiar dacă uneori lasă impresia că nu ascultă;

> să nu le ceară să atingă performanţe de care nu sunt capabili;

> să se implice în activităţile şcolare ale copilului;

> să nu-i compare cu alţi copii;

> să supravegheze alimentaţia elevilor;

> să-şi ajute copiii să găsească soluţii, să gândească în alternative.

Ne puteți urmări și pe Google News