Marea depresie de la 44 de ani

Marea depresie de la 44 de ani

Cele mai profunde depresii apar în jurul vârstei de 44 de ani, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici şi americani.

Aceştia au analizat trăirile a peste două milioane de persoane din 70 de ţări, demonstrând că starea de fericire descrie un grafic de forma literei U de-a lungul vieţii, adică are un maxim în prima tinereţe şi spre sfârşitul vieţii, şi un minim în perioada vârstei de mijloc. În Marea Britanie, atât femeile, cât şi bărbaţii resimt cel mai puternic depresia la vârsta de 44 de ani, în timp ce în Statele Unite, femeile se simt cel mai deprimate la 40 de ani, iar bărbaţii la 50. De asemenea, cercetătorii au arătat că pensionarii sănătoşi care trec de 70 ani se simt la fel de fericiţi precum tinerii de 20 de ani. Fericirea se întoarce! Profesorul Andrew Oswald, de la Universitatea Warwick, spune că semnele depresiei specifice vârstei de mijloc sunt prezente la orice persoană, indiferent de sex, starea civilă, statutul social sau profesional. „Te-ai aştepta ca oamenii să devină cu atât mai nefericiţi cu cât îmbătrânesc şi se apropie de finalul vieţii. Însă noi arătam exact contrariul“, spune profesorul american.

Cercetătorii au emis mai multe teorii care să explice de ce depresia coincide cu vârsta de mijloc. Una susţine că atunci când suntem tineri trăim din aspiraţii înalte, iar după 40 de ani trebuie să ne împăcăm cu ceea ce am reuşit să atingem. O a doua teorie are la bază ideea că oamenii care sunt mai fericiţi trăiesc mai mult şi, prin urmare, se bucură de o bătrâneţe liniştită.

Ne puteți urmări și pe Google News