Cât te costă să-l înjuri pe Putin

Cât te costă să-l înjuri pe Putin

În urmă cu șase luni, în Rusia a fost adoptată o lege care pedepsește „lipsa de respect”, pe Internet, la adresa autorităților, președintelui

Criticii afirmă că legea este vagă și dă liber la abuzuri. Rezultatele  acestei legi, prima de acest fel adoptată după căderea URSS, au fost, în majoritate, amenzi încasate de rușii care l-au „insultat” pe Vladimir Putin în postările lor.

Potrivit unui raport al unui grup de avocați ruși specializați în apărarea drepturilor omului, Agora, dintr-un total de 45 de cazuri deschise în conformitate cu noua lege, 26 l-au vizat pe președintele Putin și 18 dintre acestea s-au soldat cu amenzi. În medie, cine l-a „insultat” pe liderul de la Kremlin, a primit o amendă de 30.000 de ruble (426 dolari).

„Hoț” înconjurat de „paraziți” și „diavoli”

Primul care a avut de-a face cu legea pentru „lezmajestate” la adresa lui Putin a fost, potrivit Agora, Roman Vatanen, un cetățean originar din Kalevale, în nord-vestul Kareliei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Omul publicase o serie de memorii pe rețeaua social-media rusă Vkontakte, scrie The Moscow Times. Vatanen în descria pe Putin drept un hoț iar pe unii din amicii săi miliardari ca „paraziți” și „diavoli”. Ghinion, în aprilie a fost condamnat la o amendă de 30.000 de ruble.

Mai cunoscut decât Vatanen a devenit Iuri Kartizev, un bărbat din regiunea Novgorod, care, într-un mesaj difuzat pe Vkontakte, l-a descris pe Putin utilizând o referință vulgară la actul sexual.

Kartizev a primit și el o amendă de 30.000 de ruble, tot în aprilie, iar alte trei persoane sau fost sancționate pentru că au răspuns la mesajul lui Kartizev cu propriile lor insulte la adresa lui Putin.

Mai mult, în luna iulie, Igor Gorlanov, un locuitor al orașului minier Novokuznețk (Siberia) a fost amendat și el cu 30.000 de ruble pentru că l-a citat pe Kartizev și a dat un link către un videoclip în care Putin vorbea despre libertatea de exprimare pe Internet.

„Retardat” la volanul camionului

Chiar dacă amenda de 30.000 de ruble pare să fi fost pedeapsa „standard” pentru denigrarea liderului de la Kremlin, au existat însă și câteva variațiuni.

Astfel, un tribunal din Arhanghelsk, din nordul Rusiei, l-a condamnat pe Gheorghi Miniaiev la o amendă de 15.000 de ruble pentru că l-a calificat pe șeful statului drept „retardat”, tot pe Vkontakte, referindu-se la un video în care Putin conducea un camion, la inaugurarea podului Crimeei, peninsulă anexată de Rusia.

Dar nu destinația lui Putin l-a enervat pe Miniaiev, ci „incapacitatea sa de a-și pune centura” și eventuala lipsă de permis de conducere a unui camion.

Un „prezervativ” ce a înmulțit căpușele

Evgheni Jukov din Kurgan, la est la munții Ural, a trebuit însă să scoată din buzunar 40.000 de ruble pentru că a publicat o melodie provocatoare anti-Putin, des cântată de fanii fotbalului din Ucraina.

Și, la sfârșitul lunii trecute, Alexei Bichov din Oriol (sudul Rusiei) a trebuit să plătească aceeași sumă după ce l-a numit pe Putin un „prezervativ”, într-un articol despre căpușe.

Potrivit lui Alexei, căpușele care se hrănesc cu sânge nu erau atât de răspândite în țară dar astăzi „prevalența lor este un semn al degradării calității vieții” sub conducerea lui Vladimir Putin.

Înjurat în zonele sărace

Kremlinul a prezentat aceste manifestări anti-Putin ca emanații ale unor studenți și intelectuali „frustrați” din Moscova și din Sankt-Petersburg, care s-au raliat criticilor occidentale împotriva șefului statului.

Dar persoanele condamnate în virtutea legii sunt cetățeni obișnuiți din regiunile cele mai sărace ale Rusiei.

Geografia și datele demografice ale condamnărilor la amenzi arată că mânia contra lui Putin fierbe tocmai în zonele care au votat sistematic pentru liderul de la Kremlin, în cadrul unor alegeri denunțate de opozanții săi ca trucate.

Putin dă exemple greșite

Întrebat de rațiunile pentru care a promulgat această lege, Putin a făcut referire la legi similare existente în țări europene, în special Germania.

În Germania este ilegală defăimarea președintelui (chiar dacă nu are puterile cancelarului), dar această infracțiune nu poate fi urmărită în justiție decât cu autorizarea președintelui țării iar aceasta nu s-a produs decât de câteva ori în istoria modernă a țării.

Spre exemplu, în 2011, un bărbat a fost condamnat la o amendă de 600 de euro pentru că a aruncat cu ouă în președintele creștin-democrat Christian Wulff.

În Franța, în 2013, un militant de stânga, Herve Eon, a primit o amendă de 30 de euro (cu suspendare) după ce a agitat o pancartă insultătoare la adresa președintelui Nicolas Sarkozy. Ulterior Franța a fost condamnată de Curtea europeană a drepturilor omului.