Lovitură pentru tineri! Au fost interzise. „Un pericol pentru libertate”

Lovitură pentru tineri! Au fost interzise. „Un pericol pentru libertate”

Turcia a interzis vânzarea cărţilor de succes traduse în 47 de limbi, printre care şi poveşti de viaţă a 100 de femei puternice, curajoase care au reuşit în viaţă.

Turcia a interzis de curând minorilor sub 18 ani best-sellerul „Poveşti de noapte bună pentru fetiţele neascultătoare. O sută de vieţi de femei extraordinare", scrisă de două italience, Elena Favilli şi Francesca Cavallo.

Autorităţile din Ankara, relatează emiţătorul din Dubai, Al Arabiya, tocmai au interzis vânzarea către cei mai mici de 18 ani cartea tradusă în 47 de limbi şi care povesteşte viaţa a 100 de mari femei, reprezentative pentru valoarea determinării lor şi a curajului.

În volum sunt povestite întâmplările personale, de exemplu a tenismanei Serena Williams, a activistei anti-talibani, Malala, a câştigătoarei premiului Nobel, Rita Levi Montalcini şi a fostei prime doamne, Michelle Obama. Descrierile succeselor unor astfel de personalităţi sunt însoţite în paginile cărţii, de fotografii ale acestor femei,dar şi mai bine de 60 de ilustraţii originale din diferite ţări ale lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, best-sellerul este concentrat pe descrierea unor valori pozitive, ca spiritul întreprinzător şi puterea voinţei, pentru a da încredere în sine, dar instituţii din Turcia, cu specificul protejării copilăriei, au judecat unele pasaje ca "purtătoarea unei influenţe negative asupra minţilor adolescenţilor încă minori". În consecinţă, textul este incriminat şi pus pe acelaşi calapod ca un material pornograficşi nu va putea fi expus pe rafturile librăriilor din ţară.

Ca urmare a deciziei restrictive adoptată de Turcia, una dintre autoarele volumului, Francesca Cavallo, a afirmat că este "profund întristată" de intransigenţa demonstrată de Ankara. Consternare pentru interzicerea vânzării către minori a best-sellerului a fost manifestată şi de asociaţia editorilor locali, după care mişcarea executivului turc ar reprezenta „un pericol pentru libertatea de expresie şi pentru presă, dar şi o ameninţare a principiilor unei societăţi democratice", notează Il Giornale.